Уважно спостерігаючи за роботою свого організму, ви не зможете заперечити чіткий взаємозв’язок головного мозку і кишківника. Будь-які стреси та емоційні хвилювання дзеркально відбиваються розладом травлення. При голоді ми стаємо злими та дратівливими, а перед важливою подією засвідчуємо нервове поколювання в животі.
Багато лікарів заслужено називають кишківник «другим мозковим центром» організму. Наслідки неправильного харчування впливають на емоції, настрій, швидкість мислення та обробки інформації. Науково підтверджено, що склад мікрофлори впливає на передані сигнали, тому до лікування захворювань травної системи варто ставитися з особливою увагою.
Як пов’язані мозок і кишківник
Роботою травного тракту завідує власна нервова система, що складається з 500 млн нейронів і 40 нейромедіаторів. Вони густо пронизують всі відділи кишківника від верхньої частини стравоходу до анального отвору. Це – «другий мозок», який отримує та обробляє тисячі сигналів, що посилаються мікробіотою.
Останні дослідження вчених довели, що існує безперервний обмін інформацією між головним мозком і кишківником людини завдяки блукаючому нерву. Будь-яка зміна складу мікрофлори відбивається на якості та швидкості сигналу, подразнюючи емоційний та когнітивний центр. Наприклад, при дисбактеріозі або кишковому отруєнні пацієнти скаржаться на відсутність настрою та нудьгу, при кандидозі відчувають підвищену тривожність.
Серед цікавих факторів, які треба знати про взаємозв’язок кишківника та головного мозку, виокремимо:
У травному тракті виробляється до 95% всього серотоніну — гормону радості та гарного настрою. Тому при дисбактеріозі його кількість різко знижується, порушується емоційна рівновага.
При захворюваннях кишківника в декілька разів зменшується вироблення дофаміну та адреналіну. Людина стає пригніченою, не може приймати важливі рішення, втрачає мотивацію в роботі.
При вивченні синдрому подразненого кишківника довели, що пацієнти відчувають постійну тривогу, підвищену збудливість, що переростають у хронічний стрес або невроз.
В ході складних експериментів вчені встановили, що деякі біобактерії в кишківнику можуть виробляти нейромедіаторну гамма-аміномасляну кислоту або ГАМК. Це — важлива молекула, яка відповідає за передачу сигналів по нервових волокнах, стимулює роботу емоційного та лімбічного відділу.
Крім того, відомо, що нервова система кишківника наділена певною пам’яттю. Основу складає кишкова мікрофлора, сформована у малюка у 2-3 роки. Вона практично не змінюється протягом життя та сильно впливає на нашу тілобудову, схильність до ожиріння. Саме кишковий мікробіом відповідає за імунітет, тому деякі люди від природи хворобливі, застуджуються при найменшому переохолодженні.
Як підтримувати рівновагу в роботі мозку та кишківника
Нервова система кишкового тракту гостро реагує на зміни мікрофлори, подає тривожні сигнали, знижуючи вироблення гормонів стресу. Щоб зберегти емоційний спокій, зменшити ризик панічних атак, неврозу або депресії, дотримуйтеся наступних рекомендацій:
Харчуйтеся правильно, споживаючи тільки корисні для мікрофлори продукти. Натуральними пребіотиками вважаються водорості, спаржа та зелені овочі, овес, насіння льону, цибуля та банани.
При дисбактеріозі або після отруєння приймайте пробіотики в капсулах, збільште споживання кисломолочних продуктів, сирів, квашеної капусти, стежте за питним режимом.
Для збереження балансу мікрофлори виключіть з раціону продукти, що живлять патогенні бактерії: цукор і здобну випічку, рафіновані олії, алкоголь. Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря, суворо дотримуйтеся дозування.
Для підтримки душевної рівноваги та зменшення напруження займайтеся спортом. Практикуйте медитацію, познайомтеся з йогою.
Кишківник людини не лише відповідає за процес перетравлення їжі, але і впливає на емоції, когнітивні функції. Це «другий мозок», який має власні нейрони та нервові волокна, вбудовані в загальну систему. Підтримуючи баланс корисних мікроорганізмів, можна звільнитися від постійної тривоги, дратівливості, знайти душевну рівновагу.
За матеріалами