15 Травня, 2024
Легендарний хірург Амосов: «Лінь і жадібність – 2 головні причини хвороб»

Легендарний хірург Амосов: «Лінь і жадібність – 2 головні причини хвороб»

Український вчений, якого знав весь світ, академік, чудовий кардіохірург Микола Амосов, який прожив майже 90 років, своїм прикладом довів, що старість можна подолати.

Автор наукових робіт і основоположник оздоровчої методики РОН ( «Режим обмежень і навантажень») довів, що існує спосіб продовжити життя і при цьому зберегти ясний розум.

Велике значення Микола Амосов приділяв системі харчування і фізичних навантажень, без яких, як він стверджував, людина не може бути здоровою. Теорію, яку академік описав в своїх книгах, він перевірив на собі.

Ось чому вчив Амосов:

1. Здоров’я – це природний стан людини.

Лікарі лікують хвороби, а здоров’я потрібно здобувати самому тренуванням. Тому що здоров’я – це «резервні потужності» органів і всієї нашої фізіології.

Ці потужності необхідні, щоб підтримувати нормальні функціональні показники при навантаженнях (фізичних і психічних), а також щоб не захворіти, а захворівши – не вмерти.

Ці потужності потрібні, наприклад, щоб кров’яний тиск і пульс не підвищувалися більше ніж у півтора рази при вправах або бігу, а неминуча задишка швидко заспокоювалася. Щоб не боятися протягу, а застуди швидко проходили без ліків, самі собою. І взагалі – щоб добре працювалося, спалося, їлося і пилося.

Так ось: ці потужності не видобуваються ліками! Тільки тренуванням, вправами, навантаженнями.

2. Найчастіше люди хворіють від ліні і жадібності.

Що таке хвороби, відчуває кожен: це прикрий розлад різних функцій, що заважає відчувати щастя і навіть жити.

Причини теж відомі: зовнішні «шкідливості» (інфекція, екологія, суспільні потрясіння), власне нерозумна поведінка, іноді – вроджені дефекти.

Амосов стверджував: природа людини міцна. Принаймні у більшості людей.

«Тільки сама людина винен в своїх хворобах. Найчастіше він хворіє від ліні і жадібності, але іноді й від нерозумності, незнання та відсутність здорового глузду ».

Так, дрібні хвороби неминучі, але серйозні найчастіше виникають від нерозумності способу життя: зниження резервів в результаті детренерованності. Зовнішні умови, бідність, стреси – на другому місці.

3. Не покладайтеся на лікарів!

Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровим. Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але лише підведуть до старту, а далі – покладайтеся на себе.

Амосов казав:

«Я ніяк не применшую могутність медицини, оскільки служу їй все життя. Але також знаю толк в здоров’я – теоретично і практично ».

Якщо ви молоді і тривожних симптомів немає, то не слід при найменшому нездужанні бігти в поліклініку. Як говорив Амосов:

«Наші лікарі не довіряють природі, націлені на ліки і спокій. Бійтеся потрапити до них у полон! Вони знайдуть хвороби і переконають: “Відпочивати і лікуватися!” ».

В організмі є потужні захисні сили – імунна система, механізми компенсації. Вони спрацюють самі, потрібно лише дати їм трохи часу.

4. Слідкуйте за своєю вагою!

Правила харчування дуже прості: мінімум жирів, 300 грам овочів і фруктів щодня, і щоб вага дорівнювала формулою «зріст мінус 100 кг».

Тобто, наприклад, при зрості 175 сантиметрів нормальна вага становить близько 75 кілограмів. Припустиме відхилення на пару кілограмів вгору або вниз, але лише незначне!

5. Займайтеся фізкультурою!

Фізкультура потрібна всім, а дітям і людям похилого віку – особливо. Оскільки тепер на роботі майже ніхто фізично не напружується, то для пристойного здоров’я в ідеалі треба було б займатися по годині в день кожному.

Але це мало кому під силу, тому робіть хоча б 20-30 хвилин гімнастики (приблизно 1000 рухів), краще з гантелями по 2-5 кг. Як додавання до фізкультури бажано виділяти ділянку для ходьби (по дорозі на роботу і назад) по одному кілометру.

«Як слабкій людині знайти оптимум поведінки в трикутнику між хворобами, лікарями і вправами? Моя порада: вибирати останнє – вправи і обмеження. Принаймні намагатися. Повірте – окупиться! »

За матеріалами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *