Для того, щоб отримати реальну користь від свого, самостійно обраного стилю харчування, необхідно володіти елементарною культурою харчування.
Якщо виходити з примітивних уявлень і звичок, типу, «купити пельменів, зварити, постелити газету і швиденько з’їсти їх», або, «харчуватися овочами та фруктами, і досить – і все буде», тоді, не буде нічого, ніякої користі.
Культура повільної дороги на той світ
Треба розуміти, що організм – не паровозна топка, і пхати туди все підряд без вагання і розбору, в надії, що «все згорить», ну просто нерозумно. В організмі закладений певний запас міцності, але не безмежний, тому стримання все-таки треба мати. Якщо культура зводиться до поняття «снікерснути» чогось і як-небудь, то неминуче виникнуть проблеми.
Поки порядок життя протягом століть залишався незмінним, культура харчування існувала і передавалася природно, з покоління в покоління. Але коли цивілізація вступила на техногенний шлях розвитку, лад почав стрімко змінюватися, а спадковість досвіду перестала встигати.
У подібних умовах культура харчування не тільки втрачається (значна частина вже втрачена), а ще й спотворюється – деградує під впливом факторів, що не мають до харчування ніякого відношення, таких, наприклад, як хімічна обробка і… реклама.
Що з цим робити, особисто я не знаю. Тут порятунок тих, хто тоне – справа рук їх самих. Якщо не хочеш знати, чим і як себе можна годувати, а чим і як не можна, тоді вирушай у лікарню, або відразу на цвинтар. Реально, саме так. Покладатися на досвід і здоровий глузд людства вже стало неможливо. Точка неповернення, схоже, пройдена.
Відтоді як людство перейшло на білу муку, маргарин і штучні дріжджі, здоровий глузд вже не працює. Маргарин, як чисто синтетичний продукт, затуманює свідомість. А дріжджі, як чужа форма життя (по суті, монстр), вбудовується в організм і керує свідомістю так, щоб хотілося харчуватися саме тим, що потрібно було монстру.
Для довідки. Біла мука – це кулінарія, доведена до абсурду. Найцінніше, що є в зернах, перебуває в зародку і оболонці. Біле борошно вищого ґатунку отримується шляхом очищення зерна пшениці від оболонки та зародка. Таким чином, все цінне видаляється, а залишається лише мертва частина, яка складається в основному з крохмалю. Печінка засмічується мазутоподібною масою, крохмаль осідає в організмі у вигляді слизу, стінки кишківника забиваються нальотом.
Маргарин і спред (трансжири) роблять із рафінованої олії другого віджиму, яка виробляється із застосуванням хімічних розчинників. Рафіновану олію слідом за цим нагрівають і гідрогенізують, пропускаючи через неї водень. В результаті виходить суміш невідомих природі трансізомерів, що має консистенцію м’якого пластиліну, огидний запах і колір.
Для того щоб надати цьому «продукту» товарних якостей, туди додають ще купу всілякої хімії. Трансжири надзвичайно токсичні й мають властивість накопичуватися в організмі, викликаючи цілий ряд небезпечних недуг: стрес, атеросклероз, хвороби серця, рак, ожиріння, хвороби дітей, ослаблення імунітету, низька потенція тощо.
У чому полягає шкода штучних дріжджів:
– Це чужі організму сутності – гриби.
– Уявіть, у вашому організмі живе гриб.
– Самі дріжджі при випічці гинуть, а їх спори – ні.
– Здатні проникати в кровотік, а значить, в будь-які органи.
– В процесі своєї життєдіяльності виділяють мікотоксини.
– Потрапляючи в організм, починають перебудовувати все середовище під себе.
– Симбіотна (здорова) мікрофлора пригнічується, а патогенна розквітає.
– Організм стає доступним для чужорідних бактерій і вірусів.
– Створюються ідеальні умови для розвитку ракових клітин.
Чому я так кажу, що людству в питаннях харчування (як і в багатьох інших питаннях), вже не можна довіряти? Якщо людське стадо в масовому порядку виробляє і споживає те, що його вбиває, значить, однозначно, довіряти йому не можна. Ну як можна довіряти наркоману, наприклад?
Людина, яка в проблемі, проблеми не бачить, або не хоче бачити. А проблемне суспільство – і поготів не хоче бачити своїх проблем, або навіть не здатне бачити, оскільки перебуває в ілюзії стадної безпеки. Ось, побачили, нарешті, що «куріння вбиває», після того як у тютюн почали додавати хімію, внаслідок чого він став вбивати ще більше. Але ж той же напис – «вбиває» – можна впевнено клеїти на всю супермаркетну синтетику. Ілюзія заспокоює лише тим, що вбиває повільно і непомітно.
Люди не помічають, що хворіють і вмирають безглуздо – через елементарну відсутність культури харчування. З того моменту, як в раціоні з’явилися ось ці три основні складові – біле борошно, маргарин, дріжджі – культура закінчилася, і почалася матриця.
Ці складові входять у всю найпоширенішу і повсякденну продукцію – випічку. Це ніби основа матричної схеми (не культура) харчування. Головне – закласти фундамент, щоб люди втратили свідомість, як в казці про Синдбада-мореплавця. Тоді вони не будуть міркувати, чому хворіють і вмирають, і взагалі, з якою метою все це. На фермі хіба худоба розуміє, чим і навіщо її годують?
Ну і тут так само, різниця лише в тому, що не матриця, а люди самі будують собі ферму, і все більше змагаються у харчових технологіях, щоб тілом і свідомістю відповідати матричним цілям.
У матриці на людину свої плани, в черговий раз нагадаю:
Осередки повинні бути заповнені слухняними елементами. А елементи ці повинні бути, по-перше, не цілком здоровими, щоб не мали вільної енергії, а по-друге, злегка причмеленими, щоб не розуміли, де перебувають. Енергії й усвідомленої волі повинно вистачати рівно настільки, щоб добре виконувати свої функціональні обов’язки – не більше, не менше.
Перехід із традиційного на живе харчування зовсім не означає якогось прориву в культурі харчування, якщо елементарних принципів не дотримуються. Розглянемо, які там принципи порушені.
Розглянемо, які там принципи порушені:
1. Раціон повинен бути постійним, незмінним.
Кухня (набір продуктів і способів їх приготування) повинна бути якоюсь усталеною константою. Раціон взагалі не можна міняти різко, наприклад, без особливої потреби перестрибувати з однієї національної кухні на іншу.
Це пов’язано, головним чином, з мікрофлорою кишківника, яка пристосована для перетравлювання тієї або іншої їжі. Перебудовується вона повільно, на адаптацію можуть піти місяці.
Тому будь-який перехід повинен бути плавним, поступовим.
Якщо ж мова йде про перехід на живе харчування, то тут тим більше не можна поспішати, тому що додається ще один фактор – посилене очищення організму. Не можна доводити себе до стану підвищеної інтоксикації. Так що в сучасних умовах, а особливо молодим людям, краще налаштовуватися не на місяці, а на роки.
2. Раціон повинен бути максимально різноманітним.
Водночас, страви повинні бути максимально простими та короткими, такими, що складаються з подібних інгредієнтів. Краще з’їсти більше, але чогось одного в одне приймання. Різноманітність потрібна тільки в загальному асортименті.
Самі лише овочі та фрукти – це дуже бідний раціон. Якщо хочеться з’їсти чогось незвичного, значить, організму чогось не вистачає. Мозок споживає більше чверті всієї енергії тіла, для його роботи потрібен лецитин. У шоколаді лецитин є, а в овочах і фруктах його немає – ось і хочеться. Але навіщо об’їдатися шоколадом, якщо того ж лецитину повно в бобових?
3. Їжа повинна приносити задоволення.
Мозок людини так влаштований – він повинен отримувати задоволення. Якщо задоволення немає, серотонін не виробляється, і тоді все погано. Якщо задоволення немає, мозок буде його шукати, в тому числі серед штучних стимуляторів. Їжа – одне з головних задоволень, вона повинна бути смачно приготовлена.
Якщо те, що ви їсте, корисне, але несмачне, вам буде постійно хотітися чогось непотрібного, але смачного, і це поневіряння триватиме доти, доки мозок не отримає свою порцію задоволення.
Тому не треба займатися мазохізмом, не треба жувати зелений салат, як корова, треба шукати прості, але смачні рецепти, і отримувати не тільки користь, але і задоволення – в цьому полягає культура живого харчування. Жива їжа може і повинна бути смачною.
4. Штучні стимулятори та релаксанти виключити.
Розраховуватися все одно доведеться з відсотками. Тобто, від чогось штучного користі завжди менше, ніж шкоди. Віддача себе не виправдовує.
Спочатку полегшає, а потім стане ще гірше. Депресія і панічні атаки – хвороби нового покоління. Викликані вони нічим іншим як хімічними компонентами в продуктах.
Хімія викликає змінений стан свідомості, тою чи іншою мірою, але завжди. А ще викликає інтоксикацію, попри те, що токсини «упаковуються в бочки». Не всі вони упаковуються.
Але якщо лікувати наслідок його причиною, тоді ситуація буде тільки посилюватися.
Можна поставити запитання: а що штучного в каві й шоколаді? Якщо вони екологічно чисті, натуральні, то напевно нічого, якщо в міру. Тільки ось натуральні каву і шоколад зараз важко відшукати. Це великий бізнес, всі плантації рясно поливаються хімією, не кажучи вже про те, що додається в кінцевий продукт. Шкода навіть не в самому кофеїні, а в супутній хімії. Найкращий і безпечний стимулятор – дикі сирі какао боби. Їх можна просто жувати, робити какао або шоколад, цукерки. Ефект відчувається відразу, і без наслідків.
5. Головне – продукти повинні бути натуральними.
Це означає, без ГМО, дріжджів, хімії, синтетики. У супермаркеті ледве набереться 1-5% того, що можна віднести до натуральних продуктів. (Хоча реальність змінюється, і прогрес уже є). Продукт, який «укладений і був похований» на довгий термін зберігання, не може вважатися натуральним. Добавки, які мімікрують під «ідентичні натуральним» – теж синтетика, як би вони не маскувалися.
Харчуватися «довгограючими» (такими, що довго зберігаються) овочами та фруктами з супермаркету – суцільне безумство. Для організму немає нічого гіршого від синтетичних (штучно синтезованих) токсинів.
Природа за мільярди років еволюції передбачила все, крім цього. Якби організм вмів говорити, він би сказав: ти можеш морити мене голодом, мучити непомірними фізичними навантаженнями, кидати мене в спеку або холод, можеш пускати кров, можеш бити, катувати, і навіть різати, я все перенесу… але, якщо ти будеш мене труїти, дурню, тобі й мені буде погано, дуже погано – все просто дуже погано скінчиться.
P.S.Всього лише змінюючи своє споживання – ми разом змінюємо світ!