Перш ніж передати цю миску борщу, подумайте про користь для здоров’я його основного інгредієнта: буряка.
Цей часто нелюбимий овоч містить клітковину та калій і є чудовим джерелом фолієвої кислоти – всього півсклянки вареного буряка забезпечує 17% рекомендованого щоденного споживання фолатів – і, як усі овочі, не містить насичених жирів чи холестерину . Дослідники вважають, що червоний пігмент (так званий бетаціанін) у буряках може захищати від розвитку ракових клітин і може зіграти роль у зменшенні запалення, пов’язаного із захворюваннями серця.
Традиційно відомі своїм темно-червоним відтінком, ці коренеплоди також мають відтінки золотого та білого. Наполеон прославив цей овоч у Франції 19-го століття, використавши високий вміст цукру в буряках — один із найвищих серед усіх овочів — і створивши сотні рафінованих цукрових заводів. Буряк можна готувати на пару, варити, маринувати, смажити або їсти сирим, але оскільки вона містить більше натурального цукру, ніж крохмалю, вона особливо смачна, запечена в духовці, яка концентрує цукор, а не вимиває його в рідину для приготування їжі.