10 Травня, 2024
Ось чому ми іноді здригаємось уві сні

Ось чому ми іноді здригаємось уві сні

Напевно ти не раз помічав таку цікаву деталь. Часом, коли лягаєш спати і тільки-тільки починаєш занурюватися в обійми Морфея, ти раптом різко здригаєшся всім тілом і від цього прокидаєшся.

Іноді навіть здається, що ти починаєш падати в бездонну прірву! Пару раз мене самого аж підкидало на ліжку після такого …

Це трапляється практично з усіма людьми, і причина цього явища дуже цікава. По-науковому це називається гіпнагогічним ривком або гіпнагогічним посмикуваннями.

Саме по собі це явище нічим не небезпечне, але сигналізує про те, що нашому організму потрібен відпочинок. Гіпнагогічні судоми трапляються в основному тоді, коли людина сильно втомилася за день, пережила серйозний стрес або давно нормально не висипалася.

У звичайному стані мозок і тіло з однаковою швидкістю готуються до сну. Але якщо людина сильно перенервувала, її мозок відключається швидше. При цьому тіло за ним трохи не встигає.

У момент засипання процеси в мозку дуже схожі на ті, що протікають в фазі швидкого сну. Мозок посилає невеликі імпульси м’язам, які мимоволі скорочуються. Але через те, що тіло ще не заснуло, реакція м’язів виявляється сильнішим звичайної.

Заснувши мозок зовсім не очікує такої сильної реакції. Через це людині і здається, що тіло кудись провалюється, і він намагається знову його врівноважити.

Деякі вчені все ж схиляються до іншого пояснення. На їхню думку причина таких здригувань кардинально протилежна.

Якщо людина сильно втомилася, її тіло випереджає мозок в підготовці до сну. Процеси життєдіяльності, такі як дихання і серцебиття, сповільнюються швидше, ніж цього очікує мозок. Тому він думає, що організм вмирає і намагається його підбадьорити нервовим імпульсом.

Як би не було насправді, але якщо ти часто не можеш заснути від подібних здригувань і уявних падінь, значить, тобі потрібен хороший відпочинок.

За матеріалами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *