18 Травня, 2024
Ось що таке “панічна атака” – і як її відрізнити від серцевого нападу

Ось що таке “панічна атака” – і як її відрізнити від серцевого нападу

Панічну атаку передбачити неможливо.

Панічна атака страху або тривоги може наступити в будь-який час і в будь-якому місці. Вона може тривати від декількох секунд до години.

Панічна атака провокує різкий викид адреналіну. Цей гормон готує тіло до реакції на потенційно небезпечну ситуацію, запускає механізм «втечі або бійки».

Серцебиття прискорюється, дихання стає більш інтенсивним, це призводить до гіпервентиляції легенів і зниження рівня оксиду вуглецю в крові. Через це у людини спостерігається запаморочення, оніміння кінцівок, поколювання в пальцях та іноді на шкірі голови.

По суті панічна атака – це включення «аварійного режиму» організму.

У людини спостерігається сильне потовиділення, серцебиття, тремтіння, оніміння, їй стає важко дихати.

У такі моменти головне не піддаватися страху. Ось 10 порад, які допоможуть впоратися з панічною атакою:

1. Порахуйте від 100 до 1. Робіть це у зворотному порядку – це вимагає уваги, а значить допоможе відволіктися від тяжких думок.

2. Дихайте якомога глибше.

Це допомагає відірватися від нападу паніки, дозволяє розслабитися. Зробіть довгий і глибокий вдих через ніс, порахуйте до чотирьох. Потім повільно випустіть повітря з легенів.

3. Придивіться до того, що знаходиться навколо вас. Розглядайте предмети перед собою. Опишіть їх подумки до найдрібніших деталей. Або ж спробуйте поворушити пальцями ніг, повільно та усвідомлено.

4. Пожалійте себе, утіште, згадайте улюблений вислів або цитату. Повторіть про себе уривок з вірша. Пам’ятайте: цей стан тимчасовий. Усе пройде – рано чи пізно.

5. Дізнайтеся більше про панічні атаки. Це знання допоможе вам впоратися зі страхом, ви зможете подивитись на ситуацію під іншим кутом зору. Інформацію ви можете знайти як в Інтернеті, так і в інших джерелах.

6. Спробуйте розслабитися – спочатку м`язи плечей, потім спини й т.д. Це заспокоїть і звільнить розум від неспокою. Практикуйте м’язову релаксацію якомога частіше.

7. Ходіть.

Ходьба теж розслабляє. Прогулянка на свіжому повітрі відверне вас від негативних думок. Сходіть в парк, озирніться, вдихніть на повні груди свіже повітря, зосередьтеся на чомусь приємному: на ставку в якому плавають качки, на аркуші, що впав, на дітях, які грають на майданчику.

8. Приголубте домашнього вихованця. У тварин є дивовижна здатність зцілювати наші душевні рани. Обійміть свого вихованця, пограйте з ним або просто поспостерігайте, як він возиться в траві. Його безпосередність, скоріш всього, викличе у вас усмішку.

9. Поговоріть з тим, кому ви довіряєте, з тим, хто не стане вас засуджувати або насміхатися над вами. Це можуть бути ваші батьки, брат чи близький друг. Щира розмова допоможе зігріти душу, скинути важкий тягар хоча б на деякий час.

10. Опишіть свої почуття на папері. Записуйте все, що приходить на розум. Можливо, спочатку у вас вийдуть каракулі. Продовжуйте писати. Почніть робити це відразу ж, як почався напад – і вже зовсім скоро ви відчуєте довгоочікуване полегшення.

А ви стикалися з панічними атаками? Як вам вдавалося відірватися від тяжких думок?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *