Важливо знати як правильно вибиратиг гранат, щоб він був достиглим і соковитим.
Як і всі фрукти, гранати досить дороге задоволення і буває дуже прикро, якщо куплений ексземпляр виявляється незрілим, кислим, неїстівним. Експерт дав цінні рекомендації, за якими ознаками можна вибрати бездоганний гранат – собі на задоволення та користь. Причому робити все треба саме в такій послідовності.
Є правило – чим гранат стигліший і соковитіший, тим він важчий. Тому при виборі підберіть кілька штук однакового розміру і зважте в руці, залиште два найважчі.
Зовнішній вигляд
Шкірка стиглого граната має рівномірне забарвлення з невеликим рум’янцем та приємним глянцевим блиском.
Не треба брати фрукти з тріщинами, темними плямами, коричневими або чорними точками – все це ознаки процесу гниття, який почався, через удар або ураження хворобами.
Натискання
Фрукт треба взяти і трохи натиснути:
якщо він щільний, але чутний хрускіт – зерна стиглі та соковиті;
коли гранат м’який і після натискання залишається слід, то плід перестиглий або довго лежав – буде несмачним, млявим;
коли гранат дуже твердий і не піддається натисканню – він повністю незрілий, хоча шкірка може бути інтенсивно забарвленою.
Звук
Пам’ятаєте, як постукує при виборі кавуна? Ось так зробіть з гранатом. Якщо відповідь глуха – плід або зовсім незрілий, або вже дуже старий, почав засихати. А якщо дзвінкий, з металевою ноткою – гранат стиглий, соковитий та солодкий.