15 Травня, 2024
Очистила чайник від сантиметрової накипу назавжди. Займе 5 хвилин, але після ви побачите свій чайник новим і блискучим. розповідаю

Очистила чайник від сантиметрової накипу назавжди. Займе 5 хвилин, але після ви побачите свій чайник новим і блискучим. розповідаю

Ну як дорослому і здоровій людині пояснити, що воду обробляють не метал, а солями, які потім, при кип’ятінні, перетворюються в накип, а воду-то він чисту п’є?

Очистила чайник від сантиметрової накипу назавжди. Займе 5 хвилин, але після ви побачите свій чайник новим і блискучим. розповідаю
Лаялися-лаялися, він кинув автомат в раковину і пішов. Я сиджу, думаю, може дійсно варто кулер купити, воду раз на місяць замовляти.

Але якось загальна вартість мене не обрадувала. Вирішила, що простіше буде відмивати чайник, так як це задоволення недороге — губку в руки і вперед.

Як підсумок, моя губка ніяк не впоралася з таким шаром опадів. Просто, чим би я не допомагала, навіть залізну дістала, нічого не працювало, миючий засіб тільки піну створювало.

Очистила чайник від сантиметрової накипу назавжди. Займе 5 хвилин, але після ви побачите свій чайник новим і блискучим. розповідаю
Саме тоді довелося лізти в інтернет, а там тільки реклама засобів хімічних, які коштують більше 20 літрової пляшки з водою. Ну і, власне, бажання немає витрачати ще півдня на безглузде перетирання в чайнику, простіше було б збігати в магазин … Я здогадалася зателефонувати мамі!

Народні рецепти — надійний спосіб очищення накипу
Допоможуть видалити накип з чайника народні засоби. Це старовинні безпечні методи очищення, перевірені багатьма господинями:

Лимонна кислота;
Харчова сода;
Оцтова кислота.

Лимонна кислота або натуральний лимонний сік
Будь-які тверді відкладення розчиняються в кислому середовищі, тому і видаляти їх необхідно за допомогою кислотосодержащих продуктів, яким і є лимонна кислота. Народний засіб від накипу в чайнику підходить і для електрочайників, металевих і емальованих. Також, якщо виникла накип, видалити в чайнику з нержавійки.

Що необхідно зробити?

Вимити чайник, позбувшись від вільних шматочків накипу;
Залити водою і додати дві столові ложки крісталлообразном порошку;
Прокип’ятити, стежачи за процесом.
В ідеалі після закипання починає «вирувати» процес відшарування твердих відкладень і досить 15 хвилин кип’ятіння на невеликому вогні. Процедуру можна повторити, виконавши аналогічні дії (це стосується глибокого шару накипу). У будь-якому випадку, очистити відшарувалися частинки не складе труднощів, скориставшись звичайною губкою. Завершальний етап — прокип’ятити воду пару раз «вхолосту».

Іноді досить довести до кипіння, розведену у воді лимонну кислоту, і залишити на ніч.

Деякі господині замість того, щоб очистити лимонною кислотою використовують свіжовіджатий сік одного великого лимона або нарізаний разом з шкіркою. Ефект практично той же, але в’ївся товстий шар відкладень очистити таким спосіб набагато складніше, та й кип’ятити доведеться довше через низьку концентрації кислоти.

Оцтова кислота
Ще один засіб для зняття накипу в чайнику в домашній скарбничці знань. Діє за тим же принципом, що і «лимонка», тобто результат порадує. Єдиний мінус — специфічний запах, від якого іноді складно позбутися. Тому, застосовувати цей метод краще при відкритих вікнах, а після процедури ретельно промити чайник. Підходить для будь-якого виду приладу.

Що необхідно зробити?

На 1 л холодної води знадобиться півсклянки 9% оцту;
Довести до кипіння і залишити на кілька годин (оптимальний варіант — на ніч);
Вимити відшарувалися частинки осаду;
Повторити процедуру при необхідності.
Іноді для досягнення більш ефективного результату використовують оцтову есенцію (процентний вміст кислоти в ній набагато більше, ніж в оцті).

Харчова сода
Очистити содою можна практично все поверхні. Нею очищають раковини, ванни, кахель, содовим розчином можна відмити килими і усунути неприємні запахи. Корисних властивостей максимальну кількість і це відмінний засіб для видалення накипу в чайнику.

Сода — це луг, а для ефективної боротьби з вапняним нальотом необхідна кислота.

Поєднавши одне з іншим, виходить найшвидший і результативний метод.

Сода + оцтова есенція
На 1 літр води додати 2 чайні ложки соди;
Довести до кипіння, дати охолонути;
Злити воду;
Повторити першу дію і додати на 1 літр 1 чайну ложку оцтової есенції;
Довести до кипіння на невеликому вогні.
Оптимальний варіант — залишити розчин на ніч, а вранці злити і ретельно промити чайник, прокип’ятивши воду без розчину кілька разів.

Сода + лимонна кислота
Відмінна альтернатива оцту, так як його пари здатні подразнювати слизову. Це хороший засіб від накипу для чайників з глибоким шаром застаріле нальоту. Провівши процедуру в кілька етапів, можна досягти приголомшливих результатів.

Дії аналогічні попереднім, замість оцтової есенції додається лимонна кислота.

Процедуру провести в два етапи, а потім ретельно промити чайник. Якщо відкладення все ще видно на стінках, слід скористатися губ

кой і засобом для миття посуду. Розпушити частинки осаду без проблем очистяться.

Ударний спосіб 3 в 1
Чи не для того, щоб очистити електричний чайник!

В особливо запущених ситуаціях, коли наліт досяг неймовірної товщини, допоможе впоратися з цим завданням комплексне засіб від накипу в чайнику.

Що необхідно зробити?

У воду додати 1 ст.л. соди, довести до кипіння і прокип’ятити 5 хвилин;
Потім злити і додати новий розчин з лимонною кислотою (1 ст.л.);
Прокип’ятити на повільному вогні близько півгодини;
Знову злити, залити новою порцією води з оцтом (1/2 склянки);
Дати прокипіти 30 хвилин.
Якщо вапняний наліт НЕ відшарується від стінок, то він в будь-якому випадку стане рихлим і його можна видалити легкими рухами.

Існує ще пара методів очищення чайника
Картопляна або яблучна шкірка. Такий засіб для зняття накипу в чайнику використовували з давніх часів (не для електрочайників). Підходить виключно для легкого нальоту. Шкірку очищають, заливають водою і кип’ятять протягом двох годин. До «бабусиним» методів відносять і кисле молоко, і розсоли.

Спірний спосіб — використання газованих напоїв типу Coca-Cola, Sprite, Fanta. Їх ефективність на глибоких твердих відкладеннях не доведена, нальоту надається лише специфічних забарвлення.

У такій ситуації мене виручає саме її досвід у житті, навіть тут вона змогла мені дуже допомогти

Ось так виявилося все просто, засіб було прямо в кухонному ящику, а витрачати можна на таку чистку від сили хвилин 15 свого часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *