Ароматний гастрит.
Ситуація, знайома кожній людині, яка страждає гастритом: вже в печінках сидять прісний протертий супчик і позбавлені смаку тушковані овочі. Дієта-дієтою, але хоч би щіпочку перцю додати, та куркуми, та ложечку гірчички… А потім “раптовий” візит до гастроентеролога, інформує Ukr.Media.
Щоб проявитися в повній мірі (з ниючий і гострим болем, печією, відрижкою, нудотою), гастриту потрібен «спусковий механізм». Ним може стати хронічний стрес, харчування всухом’ятку або довгі перерви між їжею і, не в останню чергу — гостра і пряна їжа.
Спеції і прянощі в більшості випадків — потужний подразник наших смакових рецепторів. Сприяють посиленому травленню, стимулюючи секрецію шлункового соку і створюючи додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. А оболонка слизової у хворого гастриту і так не в кращому стані. Ось вам і загострення хвороби!
В першу чергу проблема стосується всіх видів перцю, а також мускатного горіха, гвоздики, гірчиці, хрону. Втім, і більш «спокійні» розмарин, шафран і навіть м’ята здатні активувати запальний процес. Зрозуміло, що про “термоядерні” добавки пацієнту з гастритом рекомендується забути і при гострій, і при хронічній стадії хвороби.
Якщо вже зовсім не під силу їсти прісні каші і супи, можна додати трохи зелені — свіжі і сушені кріп і петрушка, але знову ж таки не при загостренні. І навіть якщо хвороба на час відступила, протікає без особливих симптомів, у жодному разі не ігноруйте дієту.
Тривале хронічне запалення може привести до атрофії клітин слизової оболонки шлунку і навіть переродження їх в злоякісні. До того ж гастрит — стартовий щабель до розвитку виразки шлунку і дванадцятипалої кишки.
Гостра їжа — не причина появи гастриту, але у людей з уже наявними проблемами зі шлунком вона провокує загострення і болю.