20 Травня, 2024
Поведінка людини: 10 фактів про психіку, про які ще не писали в підручниках. Ми написали

Поведінка людини: 10 фактів про психіку, про які ще не писали в підручниках. Ми написали

Вчені постійно досліджують мозок і відкривають нові закономірності поведінки, до того ж кількість відкриттів постійно зростає.

Наприклад, чи знали ви, що чим розумніша людина, тим менше у неї друзів? Ось і ми не знали. Зате тепер ви можете легко ідентифікувати генія серед своїх знайомих.

Отож обожнює психологію і сьогодні поділиться з вами найцікавішими фактами з цієї науки. І все це для того, щоб ви змогли дізнатися про себе більше і навчилися легко справлялися з життєвими труднощами.

1. У людей з високим IQ мало друзів

Давним-давно, коли наші далекі предки займалися полюванням і збиранням, дружба була необхідна для того, щоб племена могли вижити, адже йти в атаку на мамонта набагато легше натовпом. Люди дружать і зараз, щоправда, вже не заради вигоди.

А нещодавно вчені виявили, що люди з високим IQ не потребують у великій кількості друзів. Це тому, що їх геніальний мозок зайнятий вирішенням дійсно серйозних завдань, а спілкування сприймається як порожня трата часу. Тільки ось радіти відсутності приятелів не доводиться. Дослідники давно вже довели, що дружба позитивно впливає не тільки на психологічний стан, але і на здоров’я. Тому іноді варто відірватися від книг і поспілкуватися з цікавими людьми.

2. Депресія змінює кольори сприйняття

Люди, які страждають від депресії, зазвичай кажуть: «Життя втратило фарби». І це не просто образний вислів, а справжнісінький медичний факт. У стані депресії людська сітківка стає менш чутливою до контрастів кольорів, і хворі гірше розрізняють відтінки. Але вірно і зворотне: якщо вас оточують сірі та тьмяні кольори, то ймовірність потрапити в стан депресії або нудьги значно зростає.

3. Не теревеньте про свої плани, інакше нічого не вийде

Якщо ви вирішили почати важливу справу (перестати їсти після 18:00, бігати вранці або вивчити іноземну мову), ніколи та нікому не розповідайте про це. Інакше нічого не вийде. Коли ви повідомляєте про свої плани, ваш мозок ставить уявну галочку «виконано», і переконати його у зворотному дуже складно. Можливо, це звучить як марновірство, проте психологи підтвердили цю закономірність серйозними дослідженнями та опитуваннями.

4. Знання іноземної мови допомагає приймати рішення

Щоб приймати зважені рішення, не потрібно бути генієм холоднокровності: необхідно просто думати іноземною мовою. Вчені говорять, що при прийнятті важливих життєвих рішень люди часто діють на емоціях. Однак, якщо ви почнете аналізувати свої дії нерідною мовою, у вашому мозку спрацює його раціональна частина, а значить, до справи ви підійдете ґрунтовно і ризикувати не будете.

5. Молоді люди частіше страждають від депресії

Згідно з опитуваннями, найнещасніші люди на планеті – ті, кому ще не виповнилося й 30. Чоловіки та жінки у віці від 18 до 30 років частіше за інших відчувають тривогу і піддаються стресам. І хто сказав, що молодість – це найбезтурботніший період в житті? А от мілленіали так не вважають.

6. Креативність зростає в залежності від ступеня втоми

Щоб видати креативну ідею, потрібно сильніше стомитися. Творчі думки часто приходять в голову виснаженим людям саме тому, що їх мозок працює менш ефективно: він вже не здатний відсіювати божевільні, на перший погляд, думки, від яких ви обов’язково б відмовилися, якби були при здоровому глузді.

А одна з таких дивних ідей цілком може стати початком грандіозного проєкту. Ось чому відмінні думки приходять до нас в душі, після важкого робочого дня. Якщо ви жайворонок, то починайте креативити ввечері, а якщо сова, то, можливо, вас відвідає натхнення рано вранці.

7. 80% будь-яких бесід – плітки

Більша частина будь-якої бесіди – це плітки, до того ж схильність до обговорення знайомих не залежить від статі: чоловіки пліткують так само як і жінки. Вчені наводять шокуючі цифри: 80% наших розмов є пустими балачками та обміном інформації про друзів або колег. Однак плітки не такі вже й погані – це дуже серйозний інструмент комунікації. Так люди підтримують соціальні зв’язки. До речі, шимпанзе теж люблять попліткувати про родичів.

8. Щастя можна купити

Кажуть, що щастя неможливо купити за гроші. Однак психологи спростували це твердження: відчуття щастя можна придбати, але для цього потрібно витрачати гроші не на себе, а на рідних і друзів або на благодійність. Коли ми приносимо радість навколишнім, ми зростаємо у власних очах, стаємо більш значущими, а отже, щасливими та задоволеними життям.

9. Для встановлення довіри потрібно 20 секунд

Щоб завоювати довіру людини, потрібно потримати її у своїх обіймах близько 20 секунд, тільки, звичайно, з її доброї волі. Вся справа в окситоцині – це гормон, який виробляється в організмі, коли ми відчуваємо себе в безпеці або коли знаходимося поряд з близькими людьми, а ще він заспокоює і розслабляє. От вам і ще один аргумент на користь обіймів довгими зимовими вечорами.

10. 75% наших думок – негативні

Кожен день в голову середньостатистичної людини приходить від 13 до 60 тис. думок. Наш мозок – в мільйон разів крутіший від найпотужнішого комп’ютера. Ви тільки подумайте, на що ми витрачаємо цю міць: 75% наших думок – негативні. І велика частина негативних думок повторюється день у день. Отже, всі негативні та безглузді думки, які приходять вам в голову є абсолютно нормальним психологічним явищем – таке трапляється з усіма.

А який факт здивував найбільше Вас?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *