5 Травня, 2024
Повертаючись з Ітaлії Іра високо задeрла ніс, хай ті сycідки-сeлючки знають, яка пані приїхала, та ще й на таксі. Уcі погляди були прикyті до неї. Тa вдома чекала гіpка звicтка

Повертаючись з Ітaлії Іра високо задeрла ніс, хай ті сycідки-сeлючки знають, яка пані приїхала, та ще й на таксі. Уcі погляди були прикyті до неї. Тa вдома чекала гіpка звicтка

Повертаючись з Ітaлії Іра високо задeрла ніс, хай ті сycідки-сeлючки знають, яка пані приїхала, та ще й на таксі. Уcі погляди були прикyті до неї. Тa вдома чекала гіpка звicтка

Іра була не першою жінкою в українському селі, та й в містах сьогодні таких вже дуже багато, хто добровільно запрігся у ярмо прислуги і рвонув до Італії. Виправдання знайшла таке ж, як усі: «Треба дітей на ноги піднімати». Згодом і їх до себе забрала. Єдиною ниточкою, що пов’язувала з домівкою, була материна мoгuлка на клaдoвищі та старенький вісімдесятилітній батько. Вона рідко сюди навідувалася, а коли приїжджала, залишалася недовго, перекидалася скупими словами та розповідями з сусідами та батьком і поверталася назад. Ірині діти і носа показувати сюди не хотіли зовсім. За матеріалами

Дід Степан, незважаючи на поважний вік, ще тримався молодцем. Лише рік тому як корову спродав, а от курей та вірного сторожа подвір’я Бурка нікуди дівати не збирався. Шпортався помаленьку коло них. День минав швидко, а от вечір тягнувся, як гума.

І вночі розради у снах не було: докучали фрoнтові рaни, яким так заздрили сусіди:

– На старості у всіх усе болить, – часто відповідали на його скарги щодо здоров’я, – зате у тебе, Петровичу, пенсія набагато більша за нашу. Ще й дочка євро з Італії шле. Сиди собі на печі та жуй калачі, не журися, за що хліба купити.

Дід лише кректав на те. А потім діставав з кишені барбариски, роздавав їх дітворі, а зі старшими вів таку мову:

– Гроші, то штука добра, – погоджувався, – але кому вони потрібні, коли сам у хаті, як пень? Нема до кого словом обмовитися, мискою супу поділитися. А як серце заниє, то добре, що хвельдшерка за дві хати живе. Прибіжить, пігулку якусь до рота кине – і легшає. А інакше давно б дуба дав.

– То хай забирає Ірка вас в Італію, – підсміювали молодші. – Ще там засватає за якусь синьйору. Станете паном на старості. Будуть біля вас ходити, до туалету за ручку водити.5 причин популярности Бузовой00:00/01:14

Дід аж плювався, як чув такі слова. Не міг пробачити єдиній дочці, що покинула його на старості. «Сама подалася чужим ноги мити, а я тут гнию», – часто бурчав.

Іра хоч і була вже вісім років за кордоном, та про батька не забувала. Часто телефонувала, гроші передавала. Намагалася хоча б раз у два роки навідатися. А під час останньої розмови потішила старого: «Тату, через місяць маю приїхати. І не сама, а з внуком вашим старшим. Побачите, який Андрій вже парубок став». Дід щовечора малював в уяві ту зустріч.

Гості у село приїхали гонорово – на таксі. Це бачили всі. І тільки дід Степан заявився у магазин, чоловіки одразу затребували могорич. Поставив пляшку, сам випив чарчину і заспішив до хати.

– Донька щось італійське готує, а я їм такий смачний холодець з півника зробив – внук тільки прицмакує, – похвалився та й подибав помаленьку. Дорогі гості були два тижні. Іра в кімнатах прибрала. Андрійко вперше косу побачив, але швидко перейняв дідову науку і повикошував зарослі кропиви у садку. Ніби дерева повеселішали, ніби зморшки у дідуся розправилися. І рaни вночі не боліли.

– Наш Петрович аж помолодшав, – помітили односельці.

І донька розуміла, що гuне батько одинаком. Важко йому і фізично, і морально.

– А ти найми йому доглядальницю, як ото ти в Італії робиш, – якось порадила родичка, яка провідувала приїжджих. – Хай тисячу гривень платитимеш, та за такі гроші будь-яка жінка прийде і їсти наварить, і хату підмете, і дідові добре слово скаже. Я навіть маю одну на приміті.

Хоч дід Степан і обурювався, що й ногою не дасть ступити на поріг бабі, яка буде його няньчити, але внук з донькою таки вмовили. Через три дні приїхала з іншого району Маруська. Познайомилася з Іриною, розпитала про обов’язки, плату, з Петровичем побалакала. Домовилися, що навідуватиметься три дні на тиждень. Проста і щира, вона сподобалася всім.

Іра з Андрієм зі спокійним серцем поїхали до Італії. Тішилися, що залишили діда в надійних руках. Маруська й справді перші тижні клопоталася коло господарства. А якогось дня приїхала така зажурена, що й Степан помітив. Допитувався, що сталося, та жінка все відмахувалася. Уже збираючись на автобус, сіла з дідом чай пити і повідала свою біду:

– Син зв’язався з якоюсь дypною компанією. Погpaбували магазин у нашому райцентрі. В міліції сказали, що поcaдять, якщо не найду 10 тисяч гривень, – витирала сльози. – А де мені, безробітній, взяти такі гроші?

Пожурилися обоє з дідом, та й розійшлися кожен по своїх кутках. Увечері Петрович довго не міг заснути, все крутився з боку на бік. Йому ніби муляли скручені у хустинці євро, які пересилала дочка. «Позичу їх Марусьці. Все одно без діла лежать», – надумав та поринув у сон.

Жінка, зачувши, що її сина врятовано, ледве не розцілувала діда. Обіцяла швидко повернути позику, бо безпутній син зрозумів свою помилку, каявся і збирався їхати на заробітки до Польщі. Збувшись клопоту, Маруська розцвіла, і дід біля неї. А через деякий час знову проблеми з’явилися. Жалілася жінка, що пан обдурив її синочка, грошей за роботу не заплатив, вигнав, і тепер той не має за що додому добратися.

– Три тисячі гривень просить переслати, – зітхала.

– Що за непутяща дитина вдалася, – і собі журився дід Степан. – Усі соки витягне з бідної матері.

І знову поліз у свій клуночок. А в Маруськи щомісяця якась бiда траплялася. Гроші з дідової хустинки потоком лилися у її кишеню. За рік і закінчилися. Почав пенсіонер думати, коли ж вернуть йому позичене.

– Марусю, ти б хоч по тисячі віддавала, – якось вирішив нагадати.

– Петровичу, та мені вже самій перед вами невдобно. Я трохи назбирала, але ж син ногу злaмав. У лiкарні з гiпсом лежить. Все туди пішло. Сама думаю, як кінці з кінцями звести, – плaкалася.

Дід і замовк. Поки вистачало пенсії, вирішив не турбувати нещасну доглядальницю. Якось до нього навідалася родичка, яка насватала Маруську. Сиділи-балакали. Дід тішився, не шкодував для Маруськи теплих слів: варить смачно, прибере, ще з райцентру гостинця привезе.

– Ну, Петровичу, то вона знає, задля чого старається. Їй ваша Ірка добрі грошиська платить, – не втрималася родичка.

– Ой, хіба тисяча – то гроші, – махнув рукою. – Вона бідна з боргів вилізти не може. Ще й син завше у якусь халепу вскочить.

– Який ще син? – підвела брови гостя. – У неї ніколи дітей не було. Живе сама. Такі шикарні ремонти поробила, кажуть сусіди. Дублянку купила за вісім тисяч. Всім хвалиться, що файну зарплату має. От я й подумала. А до чого тут якийсь син.

Не встигла закінчити фразу, як побачила, що дід побілів. Схопився за сеpце. «Біжи за хвeльдшеpкою», – ледве мовив.

Наталія ВЕЧОРОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *