15 Травня, 2024
Поради городникам: чому досвідчені городники полюють за цибулевим лушпинням. Не поспішайте викидати лушпиння!

Поради городникам: чому досвідчені городники полюють за цибулевим лушпинням. Не поспішайте викидати лушпиння!

Згідно з даними федерації натурального аграрного виробництва (IFOAM), майбутнє – за органічним сільським господарством.

Звичайно, пестициди та синтетичні добрива дуже ефективні, але рівно настільки ж токсичні для ґрунту, самих рослин і людей. І не всі знають, що багато з них можна замінити на добриво з цибулиння.

Це безпечний, безкоштовний, ще й доступний весь рік засіб. Не поспішайте викидати лушпиння ріпчастої цибулі: воно потрібне не тільки для того, щоб фарбувати яйця на Великдень. Розповідаємо, навіщо і як готувати універсальний засіб для рослин. Добре, що це зовсім нескладно.

Як приготувати добриво з цибулиння

користь цибулиння

Існує дві вагомі причини, чому цибулиння повинне бути заготовлене у будь-якого садівника, дачника або просто любителя зелені на підвіконні. По-перше, акарицид, що міститься в ньому, терпіти не можуть жужелиці, павутинні кліщі, гусениці, трипси, їх личинки й інші небезпечні для саджанців комахи. І навіть бактерицидні хвороби не стануть зазіхати на вашу розсаду, зокрема, несправжня і звичайна борошниста роса, фітофтороз і коренева гниль.

добриво з цибулиння

По-друге, велика кількість мікроелементів і біофлавоноїдів покращує смак і склад плодів, активізуючи їх дозрівання. Навіть любителі цього засобу можуть не знати про те, що саме цибулеве добриво – секрет якості їхніх солодких помідорів. Річ у тому, що після обробки в плодах підвищується кількість цукрів. Безпечний натуральний склад якраз підходить для добрива для врожаю!

добриво з лука рецепт

Найбільш ефективно застосовувати цибулевий настій для таких посадок:

  • помідори
  • баклажани
  • кабачки
  • огірки
  • перці
  • полуниця
  • суниця

Рецепт добрива з цибулиння

Вам знадобиться:

  • 0,5 банки лушпиння
  • 4 л води
використання цибулиння

Використовуйте банку, набиту до країв сухим цибулевим лушпинням. Заздалегідь підготуйте 4 л окропу, залийте лушпиння і проваріть на середньому вогні 15 хвилин. Залиште остигати і настоюватися на 12 годин. Готовий відвар є концентратом, який потрібно розбавляти відстояною водою (не відразу з-під крана, а такою, що постояла, або джерельною) в співвідношенні 1 до 6.

Врахуйте: лушпиння жовтої цибулі набагато корисніше за біле та ефективніше за синє, що його потрібно брати для настою у два рази більше.

застосування цибулиння в побуті

Удобрювати рослини настоєм з цибулиння варто тоді, коли немає яскравого сонця: після його заходу або в похмуру погоду. Робити це бажано після основного поливу і не частіше, ніж один раз на 8 діб. Крім того, високорослі саджанці (батоги огірків або саджанці помідорів) краще обробляти з пульверизатора, як і дозрілий урожай в принципі. Бажаємо вам царського врожаю!

Сподобалась стаття? Поділись з друзями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *