29 Квітня, 2024
Святого Андрія — 17 липня. День, коли можна захистити свій дім від усіх бід

Святого Андрія — 17 липня. День, коли можна захистити свій дім від усіх бід

Святого Андрія Крітського єпископа заведено вшановувати 17 липня. Люди називають цей день — днем Андрія Наливи.

Народився у родині християн й не розмовляв аж до 7 років. Після того, як його причастили він почав розмовляти. У 14 років вирішив стати монахом. Коли до влади прийшов імператор Юстиніан ІІ, став архієпископом. Він був прославлений, як видатний церковний оратор.

У цей час вже налилось вівсяне колосся, тому день прозвали днем Андрія Наливи. Кожного дня селяни готували каші та киселі з вівса. Варто у цей день спекти вівсяне печиво та пригостити родичів, близьких та нужденних. Такими дійствами люди закликають у родину мир, щастя та достаток. Щоб родина не бідувала, у цей день не можна брати та давати щось у борг. Не слід планувати на першу половину дня важливих справ.

17 липня варто провести обряд, щоб захистити житло від нечистої сили. У цей день нечиста сила дуже активна, тому варто обкурити дим від звіробою всю оселю.

Завдяки деяким підказкам можна виявити чи була у домі нечиста сила. У сковорідку насипте освячену у церкві сіль або Четвергову сіль. Нагрівайте пательню на вогні протягом 15 хвилин. Якщо сіль почала ставати чорною та тріщати – у вашій оселі була нечиста. Якщо сіль трохи пожовтіла – нечистої в оселі не було.

Нечиста сила потрапляє до оселі через віконні прорізи. Варто зробити певні обереги, які слід встановити над вікнами. З гілок верби зробіть вінок, за допомогою клею приклейте на нього стрічки, пір’я, ґудзики та намистини різного кольору. Під час розміщення оберега промовите такі слова: «Як для нас, що живуть на землі, далекий небесний місяць, так й мій будинок недосяжний для нечистої сили».

Ще потрібно захистити поріг та вхідні двері. З внутрішньої сторони, на верхівці дверей розмістіть гілки осики, ялинки або горобини. Можна розмістити висушені букети з будяка або кропиви. Можна сплести косу з часнику або цибулі. Не підіймайте з землі ніяких речей поруч з домом. Особливо небезпечним підкладом є голка з чорною ниткою. Голіруч прибирати такі речі не можна, надягніть рукавички, приберіть та спаліть або закопайте підклад якомога далі від дому. А місце знахідки слід окропити освяченою водою.

Прикмети:

  • Якщо кури під час дощу сховалися у курник, дощова погода протримається довго.
  • Якщо постійно чутно різкий та затяжний грім, слід чекати дощ  з градом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *