Додайте це в тісто при замісі, і побачите різницю. Тісто буде немов парити в руках, а випічка вийде пуховою і ніжною.
Інгредієнти
Із вказаної кількості продуктів вийде близько 1,5 кг тіста. Я зазвичай використовую його все за раз, але воно може і зберігатися в морозилці. Але краще все ж робити кожен раз свіже. Якщо півтора кілограмів вам багато, скоротіть всі інгредієнти вдвічі.
Для опари
- 10 г сухих дріжджів (якщо сирі, то 30 г)
- 0,5 склянки теплої води
- Столова ложка цукру
- Пара ложок борошна
Для основи
- 1 кг просіяного борошна
- 2 столові ложки горілки
- 2 яйця
- 200 г вершкового масла (дістати заздалегідь, щоб стало м’яким)
- 2 столові ложки соняшникової олії
- 1,5 склянки молока
- 3 столові ложки сметани
- 0,5 склянки цукру
- Чайна ложка солі
Приготування повітряного дріжджового тіста
У теплій, але не гарячій воді розчиняємо дріжджі і цукор для опари. Додаємо пару ложок борошна (плюс-мінус), орієнтуючись на консистенцію – добиваємося густої, як у сметани. Поки відставити опару в сторону, щоб вона спінилася.
Тим часом можна змішати яйця з цукром для тіста.
Коли опара підійшла і заграла, додаємо її в яєчну суміш і змішуємо. А потім додаємо в суміш горілку, олію і вершкове (м’яке) масло, сметану і сіль. Змішуємо все вінчиком.
Тепер черга борошна. Додаємо його порціями, помішуючи тісто вінчиком. Коли стане густим, починаємо місити руками. На цьому етапі додаємо тільки половину від зазначеного обсягу борошна.
Тісто накриваємо і даємо піднятися протягом години.
Коли воно підійшло, вводимо в нього решту борошна і добре замішуємо. І знову накриваємо, даємо постояти ще годину.
Після такою вистоювання тісто буде нагадувати хмару – воно не тільки виросте майже в 3 рази, і в руках буде здаватися повітряним. Тепер воно готове до оброблення та формування будь-яких булочок, пиріжків, пирогів і в принципі будь-якої випічки.