20 Вересня, 2024
Сильна слабкість, втома у жінок, чоловіків. Причини, що робити, лікування Picture of adult woman having a visit at female doctor's office

Сильна слабкість, втома у жінок, чоловіків. Причини, що робити, лікування

Часто люди, звернувшись за лікарською допомогою і описуючи свій стан, використовують терміни «загальна слабкість» і «втома», маючи на увазі під цими поняттями приблизно одне і те ж. Однак існує відмінності у визначеннях цих симптомів.

Слабкість – це відчуття недоліку фізичної сили в організмі, відчуття, що для виконання певних рухів верхніми, нижніми кінцівками або іншими групами м’язів не вистачає внутрішньої енергії.

b1e35b20c8d3af1d4b55adfdcde227ab Сильна слабкість, втома у жінок, чоловіків. Причини, що робити, лікування

Втома ж настає внаслідок активної і напруженої фізичної, психологічної чи розумового навантаження, характеризується зниженням працездатності, відчуттям млявості, сонливості і підвищеною дратівливістю.

Загальні причини

Сильна слабкість і втома являють собою слідство, а головне — виявити причини такого стану.

Недолік сну

Організм дорослої людини вимагає відпочинку і потребує щоденного повноцінного сну тривалістю близько восьми годин (плюс/мінус півгодини).

64dabdaa835ac80d913c7d41930f7a94 Сильна слабкість, втома у жінок, чоловіків. Причини, що робити, лікування

Навіть якщо змінний режим праці передбачає роботу в нічний час, то все одно першочерговим завданням залишається виділення часу для відпочинку.

Незбалансоване харчування і зневоднення

У гонитві за красою і стрункістю деякі люди позбавляють себе необхідних для нормального існування продуктів і сидять на так званих голодних дієтах. В інших випадках — споживаний об’єм їжі в межах норми, але у складі дієти переважають неправильні продукти, що призводить до появи слабкості і втоми.

Також негативно позначається на самопочутті людини недолік рідини.

Надлишок кофеїну

Надлишкові дози кофеїну призводять до зростання артеріального тиску, прискорене серцебиття, а в результаті — поява тих же симптомів.

Зловживання кавою призводить до проблем зі здоров’ям, у т. ч. до відчуття втоми і слабкості

Нестача вітамінів

Достатній вміст вітамінів D і B12 в організмі є запорукою енергійність і бадьорості людини. Особливо в осінньо-весняний період або під час жорстких дієт дефіцит вітамінів групи B тягне за собою відчуття слабкості.

І якщо, вживаючи правильні продукти, можна заповнити цю нестачу, то вітамін D виробляється власними силами організму в період перебування на сонці.

Медикаменти

Під час лікування певних хвороб прописаними препаратами, деякі схильні не звертати уваги на описані в інструкції побічні явища, а ними найчастіше є почуття втоми і слабкості. Якщо так сталося, то це привід звернутися до лікаря для призначення більш щадних аналогів цих медикаментів.

Постійне знаходження у закритому офісі викликає відчуття сонливості, втоми і брак кисню

Недолік кисню

Знаходження більшу частину дня в закритих непровітрюваних приміщеннях офісів загрожує людині недоліком кисню на клітинному рівні і супроводжується головними болями, відчуттям сонливості і розсіюванням уваги.

Фізичні та емоційні перевантаження

Будь-яка робота «на знос», як фізична, так і розумова, поступово призводить до появи дратівливості, нервозності і швидкої стомлюваності.

Перенесені захворювання

Під час відновлювального періоду після серйозної хвороби і довгого дотримання постільного режиму людина може відчувати всі перераховані вище симптоми.

Метеозависимые люди при зміні погоди часто скаржаться на головні болі і відчуття розбитості

Зовнішні причини

Відчувають нездужання під час дощу і магнітних бур метеозависимые люди. У таких людей стрибки атмосферного тиску позначаються на самопочутті і виражаються у відчутті млявості, втоми і сонливості.

Сильна слабкість і втома, причини яких представлені вище, усуваються простими методами — досить трохи підкоригувати свій спосіб життя. Варто забезпечити собі:повноцінний сон і відпочинок;збалансоване здорове харчування;питної баланс;фізичну активність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *