Ваші помідори і картопля почали ставати коричневими, на листках, стеблах і плодах почали з’являтися чорні плями – вони захворіли на фітофтороз.
Коли обприскувати помідори і картоплю від фітофтори
Щоб захистити посаджені культури від фітофторозу, народні засоби слід застосовувати не тоді, коли на рослинах з’явилися ознаки захворювання, а завчасно. Перший раз картоплю обприскують на початку бутонізації, а другий — через 10-14 днів. В цей же час проводять першу обробку томатів.
Так, за літо рослини обприскують в середньому 4-5 разів через кожні 10-15 днів. Джерело
Кращі методи боротьби від фітофторозу
Дерев’яний попіл
Попелом присипають міжряддя томатів через тиждень після висадки розсади в грунт або теплицю. Коли плоди почнуть зав’язуватися, присипають повторно.
Також дерев’яний попіл можна розчинити у воді, змішати з милом і обприскати бадилля картоплі і помідорів
Молоко з йодом
У 10 л води вливають 1 л знежиреного молока і додають 15 крапель йоду. Отриманим розчином обприскують рослини кожні 2 тижні. Такий йодної-молочний препарат не тільки вбиває мікроби, а й прискорює ріст.
Молочна сироватка
Сироватку від кислого молока розбавляють водою в співвідношенні 1: 1 і з початку липня обприскують рослини кожні 2-3 дні.
Трихопол
Цей лікарський препарат (і його аналог — Метронідазол) можна купити в аптеці. 1 таблетку Трихополу розчиняють в 1 л води і цією рідиною обприскують бадилля раз в 2 тижні.
Кефір
1 л перебродженого протягом двох діб кефіру розбавляють в 10 л води. Отриманим розчином обприскують рослини кожні 2 тижні після висаджування на постійне місце, а в умовах вологого літа — щотижня.
Сіль
У 10 л води розчиняють 1 стакан провареної харчової солі і обприскують бадилля. Але врахуйте: сольовий розчин — скоріше профілактичний засіб, ніж лікувальний. Тому перед обприскуванням пошкоджені ділянки рослини потрібно видалити.
Настій часнику з марганцівкою
100 г часнику (можна використовувати цибулини, стріли і листя) подрібнюють (у м’ясорубці, часнику або просто нарізають дуже маленькими шматочками), заливають 1 склянкою води і настоюють протягом доби. Потім масу проціджують, додають 10 л води і 1 г марганцівки. Отриманим розчином обприскують рослини кожні 10-15 днів. В середньому на кожен кущ використовують по 0,5 л.
Дріжджі
У 10 л води розчиняють 100 г дріжджів. Цим засобом обробляють картоплю і томати при перших ознаках фітофтори.
Хвощ
100 г сухого (або 150 г свіжого) хвоща додають в 1 л води і кип’ятять на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Після чого відвар розводять в 5 л води, остуджують до кімнатної температури і обприскують їм рослини кожні 10-14 днів.
Відвар хвоща польового відмінно підвищує імунітет картоплі і томатів.