Дуже смачний салат на зиму без стерилізації, без оцту, без цукру! Рецепт простий, вся наша родина обожнює цей салат. Я можу відкрити баночку і просто всю її з’їсти – ось і вечеря! Дуже рекомендую Вам спробувати закрити хоча б кілька баночок на пробу.
Продукти:
- 2 кг. баклажанів
- 1 кг. солодкого перцю
- 700 гр. помідорів
- 700 гр. моркви
- 700 гр. ріпчастої цибулі
- 400 гр. яблук
- 10 зубчиків часнику
- великий пучок петрушки (кропу)
- 250 мл. соняшникової олії
- 1 ч.л. чорного перцю меленого
- 2 ст.л. солі кам’яної
Покроковий процес приготування салату на зиму з фото
Всі овочі потрібно добре помити.
Нарізаю солодкий перець на невеликі шматочки. Ось такі:
Відразу всі овочі буду перекладати у велику емальовану каструлю.
Лук нарізаю на дрібні кубики і перекладаю в каструлю.
Морква натираю на грубій тертці і перекладаю в каструлю.
Помідори нарізаю на невеликі кубики і теж додаю до овочів.
Баклажани нарізаю на кубики і відправляю в каструлю.
Всі баклажани у мене не помістилися, частину відкладаю в глибоку миску.
Замітка: я баклажани «Не вимочую», вони не гірчать. У мене баклажани зі свого городу. Але якщо Ви переживаєте, що будуть гірчити, то можете баклажани вже нарізані посолити і залити водою. Залишити хвилин на 20 і потім віджати і використовувати за рецептом.
Яблука нарізаю на кубики і теж відправляю до овочів.
Додаю до овочів в каструлі сіль і перемішую.
Порада! Сіль потрібно використовувати кам’яну не йодовану.
Потім додаю соняшникову олію і ставлю каструлю на плиту на середній вогонь. Відразу ж додаю дрібно нарізану петрушку (можна кріп) і перемішую.
Овочі починають зменшуватися – «втушуватится», і поступово додаю решту баклажанів.
Тушу овочі близько 50 хвилин, я люблю, коли все м’яке. Ви можете і зменшити час готування. Періодично підходжу до каструлі і перемішую овочі.
За 5 хвилин до готовності додаю подрібнений часник (можна через прес або на дрібній тертці) і чорний мелений перець. Все перемішати, готую 5 хвилин.
Розкладаю салат по стерилізованим банкам і закручую стерилізованими кришками.
Банки потрібно перевернути, укрити рушником і залишити так до повного охолодження.
Потім салат переношу в погріб і зберігаю там. Друзі кажуть, що салат у них зберігається і в квартирі, але у мене є погріб і всі заготовки я зберігаю там.