Старі чавунні сковорідки, вироблені ще за радянських часів, до цього дня залишаються одними з найбільш популярних і улюблених: це міцні вироби, що не піддаються корозії, приготована в них їжа смачна, з натуральним смаком.
Не дарма господині їх нізащо не проміняють на сучасні варіанти, які не володіють такими перевагами.
Але є невелика проблема: поверхня посуду швидко покривається товстим шаром нагару, жиру і прибрати буває не просто.
Але вихід є: звичайна сода, допомагає справлятися з будь-яким, навіть дуже великим забрудненням.
Нам буде потрібно:
сода, 250 г;
силікатний клей, 100 г;
лимонна кислота, 50 г.
У великій ємності змішуємо в гарячій воді соду і клей. Ставимо її на вогонь і укладаємо сковороду.
Доводимо склад до кипіння, «варимо» 5 хвилин.
Знімаємо з плити ємність, всипаємо лимонну кислоту і залишаємо на 20 – 30 хвилин. Якщо вийняли і нагар НЕ відпадає, тоді знову опускаємо до складу сковороду і залишаємо.
Нагар буде відходити, можна трохи потерти кухонною губкою, її жорсткою стороною. Цього буде досить.
Таким чином очищається будь-який посуд, емальований не тримають довше 15 хвилин в такому розчині.
Редакція сайту вдячна Вам за те, що читаєте нас! Ми стараємося зробити наш вміст, максимально корисним для Вас!