6 Жовтня, 2024
Чого не можна робити при високій температурі у дитини

Чого не можна робити при високій температурі у дитини

Кожен з батьків рано чи пізно стикається з такою ситуацією, коли малюк «весь горить», і хочеться полегшити його стан. Яким звичним порадам і народним засобам можна довіряти, а які застосовувати не варто?

Сама по собі висока температура – це захисний фактор, який допомагає організму боротися з інфекцією. Знижувати її слід, якщо показання термометра перевищують 39 градусів. Перш за все, слід викликати лікаря і дотримуватися його рекомендацій, все жарознижуючі засоби і їх дозування повинен призначати тільки медик.

Дітям, як правило. прописують для зниження температури парацетамол (під різними торговими назвами) або ібупрофен, разова доза розраховується виходячи з ваги малюка. Ці ліки знижують температуру приблизно на 1-1,5 градуса і не миттєво, а протягом години-півтори.

Важливо правильно вибрати форму ліків для дитини (рідка мікстура, сироп, жувальні таблетки або свічки): препарати в рідкому вигляді подіють через 20-30 хвилин, а свічки – через 30-45 хвилин, але вони дадуть більш тривалий ефект. Варто віддати перевагу саме свічкам, якщо дитина відмовляється пити ліки або вони викликають у нього блювоту.

Дітям до 12 років не можна давати при застуді і лихоманці такі відомі препарати, як аспірин, анальгін і німесулід (Найз), які можуть викликати у малюків різні важкі ускладнення.

Крім того, не можна розтирати температурячу дитину оцтом або спиртом – вони легко проникають через шкіру і викликають додаткове отруєння організму.

Зверніть увагу на шкіру температурячого малюка: якщо вона рожева і волога, просто перестаньте вкутувати його, можна періодично обтирати тільце вологою махровою серветкою. Якщо ж шкіра виглядає блідою, а руки і ноги дитини, не дивлячись на високу температуру, холодні, у нього в наявності спазм судин. В такому випадку обтирати малюка або прикладати до його шкіри прохолодні предмети не можна! Викличте «швидку», яка зробить дитині укол так званої «літичної суміші».

Як правило, жарознижуючі дають дітям не більше трьох разів на добу, і весь процес лікування має проходити під наглядом лікаря.

Міцного здоров’я вам і вашим дітям!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *