Щоб підшлункова залоза була здоровою і правильно функціонувала, вам варто це знати!
Знання того, що корисне для підшлункової залози, допоможе вам надовго зберегти цей орган здоровим і працездатним, знизити ризик загострень при панкреатиті та нормалізувати обмін речовин.
Підшлункова залоза займає центральне місце в процесі обміну речовин, через те, що вона не тільки продукує травні ферменти, такі, як амілаза, ліпаза, хімотрипсин і трипсин, але також є ендокринним органом.
Клітини острівців Лангерганса підшлункової залози продукують гормони інсулін і глюкагон, які регулюють рівень глюкози в крові. Порушення в роботі цього органу призводять до серйозних проблем зі здоров’ям.
Корисні продукти для підшлункової залози при регулярному вживанні допоможуть травленню і зроблять цей процес більш ефективним.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Основні принципи правильного харчування
У сучасному світі ми стикаємося з тим, що їжа стає забрудненою хімічними добавками. Барвники, консерванти, стабілізатори та емульгатори збільшують термін зберігання продуктів і роблять їх більш привабливими на вигляд. Однак для підшлункової залози вони є отрутами, які змінюють хімічний склад їжі та порушують процес нормального вироблення ферментів.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Важливі поради щодо того, як стежити за підшлунковою:
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада 1!
Якщо хочете зберегти підшлункову залозу здоровою, виключіть із раціону продукти з хімічними добавками! Особливо це стосується харчування дітей – майонез і кетчуп для них повинні бути забороненими продуктами.
Ще одна проблема городян, що працюють – це відсутність повноцінного сніданку та обіду, в той час, як основний прийом їжі припадає на вечірній час. Такий режим харчування призводить до великого навантаження на підшлункову залозу, яка не встигає дати необхідну кількість ферментів для оптимального травлення. Це призводить до порушення обміну речовин і накопичення солей і шлаків у організмі.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада 2!
Вживайте їжу мінімум 5 разів на добу невеликими порціями. Це дозволить травній системі працювати без напруги та знизить навантаження на підшлункову.
Наша їжа надходить у дванадцятипалу кишку у вигляді суміші білків, жирів, вуглеводів і клітковини. Якщо в один прийом їжі змішати багато різних продуктів, особливо важких для травлення, то може відбутися збій в роботі травної системи, це призведе до загострення панкреатиту, гастриту або холециститу.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада 3!
Якщо хочете, щоб підшлункова залоза працювала добре і не було запалень, намагайтеся не змішувати в один прийом їжі тваринні білки та вуглеводи. Наприклад, їжте м’ясо з такими овочами, як капуста, морква, ріпа, а не з картоплею чи макаронами.
Для того, щоб запустити процес травлення, їжа має бути добре подрібнена і перемішана зі слиною. В таких умовах швидкість протікання хімічних реакцій у процесі обміну речовин оптимальна.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада 4!
Щоб жити довго і не хворіти, ретельно пережовуйте їжу, не менше 20 разів, і не запивайте її рідиною. Пити такі напої, як чай або сік, рекомендується за пів години до їди або через годину після їди.
Надмірна вага призводить до ожиріння внутрішніх органів, це порушує їх роботу і веде до розвитку метаболічного синдрому і порушення обміну речовин.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада 5!
Якщо ваша вага більша, ніж те число, яке виходить, коли від росту в сантиметрах віднімаєте сто, значить, потрібно терміново зайнятися нормалізацією ваги! Копчена, пересолена, пересмажена їжа вимагає посиленої роботи ферментів травної системи й змінює нормальний хімічний склад грудки їжі.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада 6!
Намагайтеся замінити смажену їжу на печену, готуйте без солі. Безпосередньо в тарілці присоліть їжу за смаком. Це дозволить знизити добове споживання солі та нормалізує водно-сольовий обмін.
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Яка їжа краща для підшлункової залози?
Оптимальні продукти для підшлункової залози включають в себе нежирне м’ясо і рибу, оливкову олію, каші, овочі та фрукти, компоти та киселі, підсушений білий хліб, кисломолочні продукти.
Наприклад:
- яловичина, кролик, куряча грудка, тріска, хек;
- вівсянка, рис, гречка, пшенична крупа;
- броколі, ріпа, картопля, морква, кабачок, шпинат, цвітна капуста;
- яблука, банани, груші;
- яйця (білок);
- сир, кефір, ряжанка;
- овочі краще не вживати у свіжому вигляді, а тушкувати або готувати на парі, фрукти запікати;
- м’ясо і рибу готувати на парі, тушкувати або робити суфле.
Що не рекомендується?
- Алкоголь в будь-якому вигляді;
- жири у великій кількості, особливо тваринного походження;
- солодощі, цукор у великій кількості;
- м’ясні, рибні або грибні бульйони;
- горох, квасоля;
- гриби;
- кава, какао, шоколад;
- газовані напої;
- свіжі овочі, особливо капуста;
- солодкі свіжі фрукти, особливо виноград;
Щоб підшлункова залоза була здоровою. Порада! Така дієта показана при панкреатитах та інших захворюваннях підшлункової залози. Якщо у вас не було нападів панкреатиту, досить дотримуватися основних принципів правильного харчування. Раціон при цьому можна розширювати. І пам’ятайте, що найкорисніше для підшлункової залози – це ваше бажання бути здоровим і вести активний спосіб життя!
Інформація призначена тільки для ознайомлювальних і освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Даний матеріал не має науково доведеної лікувальної дії. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть у вас виникнути про стан здоров’я.