Чи знаєте ви, що гречку називають “царицею круп”? Вона доброчинно впливає на організм завдяки великій кількості вітамінів, мінеральних речовин, амінокислот, корисних вуглеводів і поліненасичених жирів. До того ж ця крупа — по-справжньому екологічно чистий продукт, оскільки не піддається генній модифікації та обробці отрутохімікатами.
Ось, що відбудеться з вашим організмом, якщо їсти цю крупу на сніданок або вечерю протягом тижня.
1. Допомагає знизити вагу
Звичайно, тільки гречана каша на сніданок без яких-небудь інших нововведень в житті проблему зайвих кілограмів не розв’яже. Проте зміни все одно будуть помітні. По-перше, гречка дуже поживна. При цьому в 100 г каші, звареної на воді, міститься всього 110 ккал.
По-друге, складні вуглеводи забезпечують енергією і дарують відчуття ситості на довгий час. Тому ви не будете зайвий раз думати про їжу й уникнете додаткових, але зовсім не потрібних калорій.
По-третє, гречка має сечогінний ефект, виводить токсини.
2. Покращує стан судин
Рутин, один з вітамінів, що містяться в гречці, зміцнює судини, зменшуючи ризик розвитку різних патологій, наприклад крововиливів. Тому цю крупу радять тим, хто нещодавно переніс операцію, і вагітним для профілактики різних ускладнень як в організмі матері, так і дитини.
Біологічно активна речовина кверцетин допоможе очистити судини. Доведено, що регулярне вживання гречки зменшує рівень холестерину через поліненасичені жирні кислоти.
Також крупа багата залізом, яке потрібне для нормального функціонування кровоносної системи.
3. Додає сил
Білок, що міститься у гречці, дуже схожий на білки, які є в м’ясі або рибі. Саме тому крупу так люблять вегетаріанці. Вона не лише надасть сил при збільшених фізичних і розумових навантаженнях, але й наситить організм, надавши при цьому почуття легкості для подальшої роботи.
4. Заспокоює і дарує гарний настрій
Гречка дуже добре впливає на центральну нервову систему, допомагає зняти стрес і заспокоїтись. Її рекомендується вживати навіть при депресіях для поліпшення психологічного стану.
До речі, тільки в гречці з усіх зернових міститься холін, який сприяє не лише злагодженій роботі нервової системи, але й головного мозку.
5. Сприяє травленню
Гречку часто призначають людям, що мають проблеми з ШКТ. Завдяки лимонним і яблучним кислотам, що містяться в крупі, покращується засвоюваність їжі. Нікотинова кислота допомагає налагоджувати метаболізм, прискорюючи синтез білків, жирів і вуглеводів.
Клітковина і крохмаль позбавляють від закрепів і метеоризму.
Нерозчинні волокна знижують ризик розвитку каменів у жовчному міхурі. І в цілому вживання гречки є прекрасною профілактикою раку, у тому числі й раку кишківника.
6. Покращує стан шкіри, нігтів і волосся
Вітамін Е корисний для пружності та еластичності шкіри й сильного волосся. Рутин забезпечує природний захист від шкідливого впливу сонячних променів. Марганець покращує циркуляцію крові, завдяки чому шкіра виглядає більш сяючою і свіжішою. А антиоксиданти та флавоноїди уповільнюють старіння.
Вуглеводи з цільних зерен, а також цинк, вітаміни А і В прискорюють ріст волосся і роблять його міцнішим. Кальцій, що також міститься в гречці, покращує стан зубів, кісток і нігтів та допомагає засвоєнню вітаміну D.