9 Липня, 2024
Яка користь від вживання сушеної гвоздики. Приголомшливий ефект!

Яка користь від вживання сушеної гвоздики. Приголомшливий ефект!

Напевно, у кожного з нас на кухні зберігається баночка сушеної гвоздики.

Найчастіше цю пряність використовують взимку, коли настає сезон холодів і хочеться зігрітися кухликом гарячого глінтвейну. Виявляється, гвоздику можна використовувати не тільки в кулінарних цілях. Вона знайшла своє застосування в медицині, пряність успішно використовують для лікування та профілактики багатьох хвороб.

У гвоздиці міститься величезна кількість корисних речовин, нумо подивімось на її складові:

  • вітаміни групи В (В1, В2, В3, В4, В6 і В9), вітамін С, вітамін Е, вітамін К
  • мінерали: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк
  • омега-3 та омега-6 поліненасичені жирні кислоти
  • ефірна олія, яка містить евгенол, каріофілен і іланг

Корисні властивості сушеної гвоздики:

1. Бореться з хвороботворними мікроорганізмами

Пряність широко використовується в медицині для боротьби з золотистим і білим стафілококом, дифтерійною паличкою, збудником сибірської виразки та навіть з туберкульозною паличкою. Гвоздику рекомендують застосовувати для профілактики грипу.

2. Антигельмінтний засіб

Дослідження, які проводилися на домашніх тварин, показали, що гвоздика – ефективний засіб проти аскаридозу. Китайська медицина вже давно рекомендує цю пряність для боротьби з паразитами.

3. Стимулює вироблення травних соків

Ця властивість прянощі дуже корисно людям, які страждають від гастриту зі зниженою кислотністю, гвоздика сприяє підвищенню апетиту. Але вона категорично протипоказана тим, хто страждає від підвищеної кислотності та виразки шлунка.

4. Налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту

Гвоздику застосовують для лікування захворювань прямої кишки, печінки, при метеоризмі та запаленні товстого кишківника.

5. Підтримує здоров’я ротової порожнини

Гвоздика славиться своїм ефектом, що знеболює, вона здатна зняти зубний біль. Також вона підтримує здоров’я ротової порожнини: допомагає впоратися із запаленням ясен (гінгівіт) і виразками (стоматитом). Також це прекрасна альтернатива жувальної гумки, пряність чудово освіжає подих.

6. Підтримує в тонусі нервову систему

Пряність має заспокійливу властивість. Не дарма з екстракту гвоздики роблять заспокійливі ліки.

7. Не дає раку прогресувати

Гвоздика уповільнює процес розвитку онкоклітин, це відбувається завдяки вмісту в ній евгенолу.

8. Тонізує і знімає спазми

Цікаво, що від дозування прянощі залежить її вплив на організм. З одної сторони, вона знімає шлунково-кишкові спазми, а з іншого – приводить в тонус м’язи матки. Також гвоздика здатна підвищувати тиск.

Як застосовувати гвоздику:

  • Щоб підтримувати здоров’я серцево-судинної системи, можна використовувати улюблений багатьма глінтвейн. Але варити його варто за особливим рецептом. Щоб витягти з гвоздики максимум користі, її треба настоювати протягом декількох тижнів.

Візьміть півлітра червоного вина (важливо взяти справжнє вино, а не виготовлене з порошку) і помістіть в пляшку 5 бутонів гвоздики, якщо любите, можете додати й корицю. Закрийте пляшку і поставте її в темне місце на 3 тижні. Такий настій необхідно приймати по 1 ч. л. з чаєм від 1 до 3 разів на день.

  • Якщо ви страждаєте від проблем порожнини рота, вам варто жувати бутони прянощі.
  • Щоб простимулювати травлення, розжовуйте по 1-2 бутони гвоздики за 15 хвилин до приймання їжі. Але врахуйте, що людям з підвищеною кислотністю і виразкою шлунка гвоздика протипоказана.
  • Щоб позбутися від гнійників і фурункулів, нанесіть на уражене місце 1 краплю концентрованої ефірної олії гвоздики. Для проблемної шкіри дуже ефективними вважаються ванни з олії гвоздики.

Не купуйте занадто суху гвоздику, в такій прянощі, швидше за все, немає корисних ефірних олій. Ви можете перевірити її якість, просто опустивши пряність в стакан з водою. Справжня гвоздика буде плавати вертикально (ніжкою вниз) або просто опуститься на дно. Якщо ж гвоздика плаває горизонтально, значить, корисні ефірні олії вже випарувалися.

Іноді народні методи лікування виявляються набагато ефективніше дорогих препаратів. Сподіваємося, що ви перевірите дію сушеної гвоздики на практиці й порадієте результату.

Інформація призначена тільки для ознайомлювальних і освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Даний продукт не має науково доведеної лікувальної дії. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть у вас виникнути про стан здоров’я.

Діліться статтею зі своїми друзями та додавайте собі в закладки, щоб не втратити!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *