3 Липня, 2024
Як зробити м’яким будь-яке м’ясо. Будь-яка, навіть дубова яловичина, стане ніжніше курочки!

Як зробити м’яким будь-яке м’ясо. Будь-яка, навіть дубова яловичина, стане ніжніше курочки!

Абсолютно будь-якому м’ясу можна додати ніжність мармурової яловичини, приготованої вмілим шеф-кухарем. 

Неважливо буде це стейк з елітної вирізки або лопатки, курка або качка, баранина або свинина. І справа не в особливому відбиванні або навіть нарізанні, а у звичайній соді.

Чи чули ви про те, яким ніжним виходить м’ясо при маринуванні в газованій воді? Знайте: в більшості мінеральних вод міститься двовуглекислий натрій (NaHCO3), а це і є сода. «Отож» розповість, як використовувати соду і в яких кількостях, щоб будь-яке, навіть найжорсткіше м’ясо виходило ідеально м’яким.

Сода для м’яса

як зробити м'ясо м'яким

Сода не тільки розм’якшує будь-яке м’ясо, але і практично незамінна при готуванні страв з дичини та баранини. Річ у тому, що вона має властивість витягати різкий специфічний запах. Джеймі Олівер радить перед приготуванням замочувати бараняче м’ясо у воді з оцтом. Однак оцет здатний зробити волокна менш еластичними, в той час, як сода розм’якшує навіть товсті жилки.

Розповідаємо, як і де застосовувати цей копійчаний продукт, в яких кількостях додавати й що з цього може вийти.

як маринувати м'ясо

Варене і тушковане м’ясо

Відварна курка або яловича грудинка вийдуть дуже ніжними. Головний плюс цього трюку в тому, що м’ясо швидше готується. Важливо дотримуватися пропорції: не більша частина чайної ложки соди на один літр.

як швидко зварити м'ясо

Смажене м’ясо (стейки, шашлик, барбекю)

В таких стравах важливо дотримуватися балансу між ніжністю, рум’яною скоринкою і соковитістю. Сода відмінно впорається з цим, потрібно всього лише нарізати м’ясо на шматочки товщиною близько двох сантиметрів, натерти їх содою і залишити в холодильнику на пару годин. Потім залишиться тільки промити його, промокнути паперовим рушником та посмажити на сухій пательні, попередньо змастивши саме м’ясо олією зі спеціями.

як приготувати м'ясо

Смажена курка

Найпростіший трюк і разом з тим дуже ефективний: наріжте куряче філе смугами, присипте содою, перцем і полийте соєвим соусом. Дайте курці постояти 15 хвилин, після чого обваляйте шматочки в крохмалі та обсмажте на пательні з соняшниковою олією до рум’янцю. Шматочки вийдуть з хрусткою скоринкою, але дуже ніжними всередині. Подавайте їх з локшиною й овочами.

сода в готуванні

Шашлик зі свинини

Маринування м’яса перед приготуванням на багатті – свята справа, але іноді забирає надто багато часу. Щоб прискорити цей процес на 3 кг свинини візьміть 2 ст. л соди, 2 ст. л оцту сіль і спеції на смак. М’ясо залийте невеликою кількістю води, щоб повністю покривало, додайте всі інгредієнти, перемішайте і поставте під прес. Через 20 хвилин шашлик буде готовий до смаження.

маринад з содою

Баранина і дичина

Як ми вже говорили, сода розм’якшити м’ясо, будь то кролик, качка або ведмежатина, а також позбавить від специфічного запаху. Для цього розведіть 1 ч. л соди в літрі води та замочіть м’ясо (2 ч. л соди на 2 л води). Поставте м’ясо в холодильник на ніч або навіть на добу. Перед смаженням, тушкуванням або запіканням просто обсушити його рушником.

як приготувати дичину

Як бачите, практично в будь-якій м’ясній страві сода буде доречна. Виняток становлять пельмені, фрикадельки та голубці. Зате в котлети її теж додають в пропорції 1 ч. л на кілограм фаршу: сода в котлетах робить їх повітряними та ніжними.

Виникає питання: яку роль грає сода для здоров’я? Роль соди в цьому плані зазвичай позитивна, адже вона позбавляє від печії, бореться з запахом з рота і паразитами. Сода не рекомендується до вживання лише в разі підвищеної концентрації лугу в організмі, при вагітності та прийомі сильнодіючих препаратів. У невеликих кількостях цей продукт принесе вам тільки користь, особливо в готуванні.

А у вас є фірмовий рецепт приготування м’яса?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *