20 Травня, 2024
Як колір сечі допомагає визначити поганий стан здоров’я? Проста табличка

Як колір сечі допомагає визначити поганий стан здоров’я? Проста табличка

еча – досить зручний інструмент вимірювання стану нашого організму. Оскільки достатня гідратація підтримує всі основні системи організму, дефіцит рідини впливає на все — від роботи мозку до еректильної функції. Отже, варто звертати увагу на колір своєї сечі, щоб вчасно помітити зневоднення.

Приємна новина: вам не доведеться випорожнюватися в склянку, щоб помітити недобре — достатньо зазирнути в унітаз. Не хвилюйтеся, якщо колір буде трохи розбавленим, він досі корисний для самодіагностики.

Колір сечі змінюється не просто щодня — щогодини! Тож яким він має бути, і що може вказувати на проблеми? Поглянемо на найпоширеніші кольори та «веселкову» таблицю незвичайних відтінків.

100% прозорість

Важливо пити достатньо води щодня, але іноді можна переборщити. Якщо сеча повністю прозора та не має жовтого відтінку, то, ймовірно, ви п’єте більше, ніж потрібно. Ще однією ознакою надлишку рідини є часті відвідини туалету “по маленькому”. Для дорослої людини нормальним вважається діапазон від 4 до 10 сечовипускань на добу.

Чому не можна пити дуже багато води?

Надлишок рідини знижує концентрацію електролітів у нашому організмі, що, хай і в дуже рідкісних випадках може призвести до водної інтоксикації. Втім, переважній більшості людей такий серйозний надлишок води не загрожує, і якщо ви помітили, що сеча стала прозорою, просто пийте трохи менше, поки колір стане жовтим.

Від лимонаду до світлого пива

Колір сечі між лимонадом та світлим пивом вважається оптимальним. Це означає, що ви п’єте достатньо води, і ваш організм (швидше за все) почувається добре. Найпростіший спосіб зберігати гідратацію — звичайна вода, але чудовими джерелами рідини можуть бути овочі та фрукти. Серед них:

  • помідори;
  • огірки;
  • полуниця;
  • кавун;
  • капуста;
  • цукіні;
  • салат;
  • баштанні культури.

Від насичено бурштинового до мідного

Якщо колір сечі наблизився до бурштинового або мідного, можливо, час попити води. Ці відтінки не означають небезпечного рівня зневоднення, але організм починає рухатися в цьому напрямку.

Коли наше тіло втрачає більше рідини, ніж отримує, природні мінерали та хімічні речовини в сечі стають концентрованішими, що надає їй глибшого кольору.

Від світло-кавового до темно-жовтогарячого

Якщо сеча має будь-який відтінок коричневого або темно-жовтогарячого, саме час звернути на це увагу, тому що ви, швидше за все, сильно зневоднені. Найпоширенішими причинами цього стану є блювання, діарея та висока температура — ​​вони змушують організм швидко втрачати воду.

На щастя, більшість здорових дорослих людей можуть легко відновити баланс звичайною водою, напоями з високим вмістом електролітів та аптечними регідратаційними препаратами. Останні, до речі, дуже важливі при зневодненні у дітей.

Коричневий колір сечі може бути спричинений вживанням деяких продуктів. Серед них:

  • Алое
  • Боби Фава
  • Харчові барвники
  • Ревінь

Коричневу сечу можуть також спричинити деякі захворювання, наприклад, такі:

  • Захворювання нирок
  • Захворювання печінки
  • Порфірія — рідкісне генетичне захворювання крові

Як пити достатньо води?

  1. Беріть із собою багаторазову пляшку з водою.
  2. Обмежте споживання кофеїну та алкоголю.
  3. Пийте багато води перед тренуванням.
  4. Обмежте споживання надто солоних або надто солодких продуктів.
  5. Додайте лимон у воду, щоб зробити її приємнішою для пиття.

Чому сеча може бути різноколірною?

Зазвичай наша сеча жовта, тому якщо бачимо якийсь інший колір, можемо ненадовго запанікувати. Перш ніж ви по-справжньому злякаєтеся, згадайте, що ви з’їли та які ліки приймаєте.

Коли потрібно звернутися до лікаря?

Якщо колір вашої сечі не пояснюється харчуванням або ліками, і ви починаєте хвилюватися, краще не відкладати консультацію лікаря.

Однак важливо пам’ятати: якщо сеча дуже темна або помаранчева, то звертатися за допомогою треба відразу, оскільки це може бути ознакою порушень у роботі печінки.

Інші супутні симптоми, що вимагають візиту до уролога чи терапевта

  • різкий чи рибний запах
  • біль в животі
  • запаморочення чи сплутаність свідомості
  • висока температура та гарячка

Комплекс симптомів часто є ознакою глибоких та складних процесів, що відбуваються в організмі, тому будьте особливо уважними до себе та своїх відчуттів.

То скільки води треба пити?

Загальна рекомендація – 9 склянок для жінок та 13 для чоловіків. Але майте на увазі, це — дуже відносні цифри. Вік, вагітність, годування грудьми, спекотна погода, рівень фізичної активності тощо — всі ці фактори впливають на кількість води, яку вам варто випивати щодня.

Я п’ю тільки тоді, коли відчуваю спрагу. Чи маю я ризик зневоднення?

На жаль, спрага може бути оманливою, тому легко пропустити момент дегідратації організму. Нехай поряд з вами завжди буде пляшка з водою, а в телефоні — нагадування про те, що настав час попити.

Якщо ви перебуваєте в спекотному сухому приміщенні, годуєте грудьми або тренуєтеся, не варто чекати відчуття спраги — випийте води раніше.

Ви звертаєте увагу на колір своєї сечі?

Важливо: вся інформація, представлена на сайті Тутка, носить тільки ІНФОРМАЦІЙНИЙ характер і не замінює консультацію, діагноз або професійне медичне обслуговування. При виникненні проблем зі здоров’ям негайно зверніться до профільного фахівця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *