6 Травня, 2024
Як правильно квасити капусту: у власному соку і без додавання розсолу! Простий спосіб.

Як правильно квасити капусту: у власному соку і без додавання розсолу! Простий спосіб.

Білосніжна, хрустка, з апетитним ароматом мочених яблук, в міру солона і з приємною кислинкою – хоч так їж, хоч суп вари, хоч пироги нею начиняй! 

Це «Отож» співає оду всенародно улюбленому продукту – квашеній капусті.

Але іноді навіть бувалі бійці кулінарного фронту зазнають фіаско: капуста у них виходить далекою від описаного вище ідеалу. Скористайтеся нашим рецептом і простими порадами, щоб стратегічний запас квашеної капусти до весни радував чудовим смаком і приголомшливим хрускотом!

Як приготувати смачну і хрустку квашену капусту:

1. З кінця вересня настає час збору врожаю пізніх сортів капусти. Логічно, що він збігається з початком періоду заготівлі овочу. Нюанс особливо важливий: ранні сорти капусти з м’яким листям для квашення не годяться!

2. Дерев’яні бочки, особливо дубові, – ідеальна місткість для квашення капусти. Якщо доля такий подарунок вам не піднесла, підійде будь-яка емальована і скляна тара.

3. Капуста вийде м’якою при недостатній кількості солі. Покладайтеся на свій смак, але оптимальне співвідношення – 1 ст. л. солі на 1 кг капусти.

4. Додавання моркви до капусти – правильний хід. Вона вітамінізує і надає закусці солодкість. Але перебір з морквою може спричинити потемніння капусти. 100 г коренеплоду на 1 кг капусти буде достатньо.

5. Протягом перших 2-3 діб активного бродіння не забувайте по кілька разів на день протикати капусту дерев’яною паличкою. Це забезпечить вихід вуглекислого газу, який впливає і на смак, і на хрусткість капусти.

6. Капуста не повинна перекисати! На 4-5 день, а якщо у квартирі тепло, то раніше, ставте тару з квашеною капустою в прохолодне місце.

Далі читайте простий і перевірений рецепт квашеної капусти. Якщо врахуєте всі рекомендації, отримаєте закуску, яку можна буде ставити на стіл з гордо піднятою головою і чистою совістю!

Квашена капуста на зиму

Складові:

  • 3 кг білокачанної капусти
  • 300 г моркви
  • 3 ст. л солі
  • 1 ст. л цукру
  • 2 лаврові листки
  • 5-6 горошин запашного перцю
  • 2 гвоздики

Приготування:

1. Капусту очистьте від верхніх листків, розріжте навпіл, видаліть качан. Нашинкуйте капусту акуратною соломкою бажано однакової товщини.

2. Посипте капусту цукром і сіллю, інтенсивно помніть. Додайте терту моркву і прянощі, перемішайте.

3. Викладіть капусту в підготовлену тару, утрамбуйте якомога щільніше. Встановіть зверху гніт, накрийте марлею. Залиште бродити при кімнатній температурі.

4. Не забувайте протикати капусту дерев’яною паличкою, своєчасно знімайте піну. Через 3-4 дні, коли виділення піни припиниться, гніт можна зняти, ємність закрити кришкою і прибрати в прохолодне місце для зберігання. Капуста готова.

Як не крути, а квасити треба! Хай не бочками – це зараз повний екстрим – але пара трилітрових банок точно повинна бути в запасі. 

Коли почнете і в яких масштабах плануєте розгорнути операцію? Чекаємо коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *