Сучасні господині використовують різні способи консервації та зберігання зелені, овочів і фруктів, починаючи від їх сушіння і закінчуючи консервацією.
Сьогодні ми опишемо 4 різних способи консервування зелені.
Спосіб 1. Засолювання зелені. При такому способі зелень максимально довго зберігає свій колір і смак.
ВИ БУДЕТЕ ПОТРЕБУВАТИ:
– 100 г свіжої петрушки;
-200 г свіжого кропу.
Дії, які необхідно виконати:
-Якщо стебла рослини досить грубі, їх краще видалити. Наріжте зелень якомога дрібніше, окремо або разом, так, як ви б її використовували для приготування страв.
Існує 2 способи засолювання.
Перший спосіб – перешаровування – зелень укладають шарами, пересипаючи сіллю.
У стерильні і сухі банки викласти перший шар зелені, потім шар солі, добре притиснути, наступний шар зелені, знову сіль і так далі.
-Другий спосіб – змішати в широкій мисці подрібнену зелень з сіллю.
Кількість солі має бути в 3 рази менше кількості зелені, тобто на 300 г подрібненої зелені потрібно 100 г солі.
Добре перемішавши вередею з сіллю, розкладіть її по стерильним сухим банкам.
Дуже добре притиснути зелень, потім щільно закупорити і зберігати в холодильнику надовго. Згодом зелень пустить сік і трохи осяде.
Можна доповнити блюдо новою порцією рубаної зелені.
Такий спосіб зберігання ідеально підходить для приготування супів, м’ясних і рибних страв, овочевих страв.
Із загальної кількості вийшло 2 баночки по 250 мл.
Спосіб 2. Заморожування зелені. Це один із найпопулярніших і популярних, оскільки не потребує особливих зусиль.
Можна заморожувати як окремо, так і разом. Існує безліч способів заморожування.
Пластикові пляшки – цей спосіб передбачає заморожування зелені на зиму, яка була висушена і дрібно нарізана.
Харчові пакети – продукти, що зберігаються довше, вбирають сторонні запахи.
Сумки на блискавці або на блискавці – один із найкращих способів зберігання, але дорогий.
Пластикові ємності під вершки, сир, йогурт, майонез можна використовувати для зберігання зелені та інших продуктів, але недоліком є те, що вони займають місце в морозилці.
Найкращим варіантом для зберігання будь-яких продуктів без втрати якості смаку та характерного аромату є гладкі та рифлені запаювальні пакети для відсмоктування. Продукти в таких упаковках займають мало місця і можуть зберігатися тривалий час навіть до 2 років, якщо упаковка не розбита і всередину не потрапляє повітря.
Спосіб 3. Ароматний кроповий соус.
Ароматний кроповий соус, а точніше густа паста, яку можна зберігати в холодильнику не менше року.
ВИ БУДЕТЕ ПОТРЕБУВАТИ:
-0,5 кг свіжого кропу;
-20 г солі;
-10 г цукру;
– терта цедра від 1/2 лимона;
-2 чайні ложки лимонного соку;
-50 г часнику;
-300 мл соняшникової олії без запаху.
Дії, які необхідно виконати:
1. Вимийте свіжий кріп і обсушіть його бавовняним рушником. Наріжте його великими шматками і перекладіть в блендер або кухонний комбайн.
Додайте сіль, цукор, нарізаний часник, лимонний сік, терту лимонну цедру та олію. Змішайте до отримання однорідної маси та отримання світло-зеленої маси. Розливаємо ароматний соус по стерильним і сухим банкам, але не до кінця.
Зверху соус полити шаром олії не менше 1 см. Закрити банки кришками і поставити в холодильник.
Цей соус чимось схожий на соус песто, який відмінно зберігається в холоді за умови, що зверху покритий маслом.
Ідеально підходить для страв з макаронів, овочів, картоплі, риби та м’яса, а також як добавка до різноманітних соусів, таких як вершки, майонез, томатний соус тощо.
Із загальної кількості вийшов 1 л ароматного соусу.
Спосіб 4. Гострий зелений соус з оливками.
Дуже вдалий і смачний соус, але на відміну від ароматного вам знадобиться кілька видів зелені і зелені оливки.
ВИ БУДЕТЕ ПОТРЕБУВАТИ:
-300 г суміші свіжої зелені (кріп, петрушка і коріандр);
– кілька гілочок свіжої м’яти (замість м’яти можна використовувати чебрець, базилік або розмарин на ваш смак);
-10 г солі;
-10 г цукру;
– терта цедра від 1/2 лимона;
-2 чайні ложки лимонного соку;
-35-40 г часнику;
150-160 г зелених оливок;
-100-125 мл соняшникової олії без запаху (найкраще підійде оливкова).
Дії, які необхідно виконати:
1. Промийте зелену суміш і висушіть її бавовняним рушником. Наріжте його великими шматками і перекладіть в блендер або кухонний комбайн.
Додайте сіль, цукор, нарізаний часник, лимонний сік, натерту цедру лимона, зелені оливки та олію (кількість олії залежить від бажаної консистенції соусу).
Змішайте до отримання однорідної маси та отримання світло-зеленої маси. При необхідності додайте ще трохи олії.
Розливаємо ароматний соус по стерильним і сухим банкам, але не до кінця. Зверху соус полити шаром олії не менше 1 см. Закрити банки кришками і поставити в холодильник.
Цей соус підходить до страв з макаронів, овочів, рису, картоплі, смаженого м’яса, а також для приготування перших страв і соусів.
Із загальної кількості вийшло 750 мл ароматного соусу.
Сподіваємося, що ці способи зберігання та збереження зелені будуть корисні для вас.
Бажаємо приємного апетиту в колі ваших близьких!