Про сало ходить безліч легенд, помилково вірячи в які люди якщо не виключають його з раціону зовсім, то дуже обмежують вживання. «Зі Смаком» пропонує розібратися в тонкощах питання і розвіяти всі міфи про шкоду сала .
Міфи про шкоду сала
- Сало – чистий жир
Так, жир. Але чи він так поганий? Це речовина, без якої в організмі не проходить жодна імунна реакція. А ще жир потрібний для холестеринового обміну. - Сало – суцільний холестерин
Як і в будь-якому продукті тваринного походження, в салі міститься холестерин. Причому це зовсім не чуже для організму поєднання. На ньому лежать важливі функції, наприклад, сало бере участь у кровотворенні та входить в основу міжклітинних мембран.Всупереч поширеній думці, кількість холестерину в салі не така вже й велика. Порівняйте: у 100 г сала міститься від 70 до 100 мг холестерину, а в яловичій печінці – від 240 до 400 мг!Важлива не кількість холестерину, а його вид (лікарі вже давно визначили, що є шкідливим та корисним), а також рівень гормонального балансу та холестеринового обміну. А ось останньому сприяють лінолева і арахідонова кислоти, що також містяться в салі. Зрозуміло, якщо говорити про користь сала, то тільки про свіже, ні про які копченості не може бути й мови. - Від сала гладшають
З салом, як і з будь-яким іншим продуктом, важлива міра. Калорійність його очевидна: 770 ккал на 100 г. Але сало відноситься до продуктів з так званою «довгою калорійністю», воно швидко засвоюється, розщеплюється, забезпечуючи при цьому тривале відчуття ситості.Денна норма сала 20-80 г залежно від рівня активності людини. Згадайте про енергетичний баланс : з точки зору схуднення важлива не сама їжа, а її кількість! - Не можна їсти сало із хлібом
Сало та житній хліб із висівками створені один для одного! У тандемі вони сприятливо впливають на травлення. Шматок підсоленого свіжого сала з часником чи цибулею на скибочці хліба – смачна профілактика грипу . А яке почуття умиротворення виникає від кількох таких бутербродів… Безумовно, це їжа не для вечірньої трапези, на вечерю краще підібрати щось легше. - На салі смажити не можна
А тепер приготуйтеся! Вчені англійського Університету Де Монтфорта, спираючись на останні дослідження, заявили, що сало – більш безпечний для приготування їжі жир , ніж олія! Користь нерафінованої оливкової, кукурудзяної, соняшникової олії очевидна, але тільки якщо вони використовуються у сирому вигляді.Під час смаження на олії внаслідок окислення виділяються канцерогени, чия дія на організм безпосередньо пов’язана зі збільшенням ризику онкології, хвороб серцево-судинної системи та пригнічення мозкових функцій. Гірше того, цим речовин властиво накопичуватися в клітинах і нарощувати свій деструктивний потенціал. Тому теплову обробку за високих температур краще проводити на щільних жирах.
Як би дивно не звучало, але кілька шматочків сала із салатом зі свіжих овочів – найкращий вибір для дієти! Ну а є чи не їсти, безумовно, вибір кожного.
Здоров’я вам та смачної трапези, а якщо стаття вам сподобалася, поділіться нею з друзями!