5 Жовтня, 2024
15 тривожних сигналів організму, які не можна ігнорувати

15 тривожних сигналів організму, які не можна ігнорувати

Здавна лікарі приділяли більшу увагу зовнішнім ознакам прояву хвороби. Деякі досягали в цьому такої досконалості, що, тільки-но побачивши людину і прослухавши її пульс, могли розповісти йому всю історію недуги. 

Легке нездужання, нестача вітамінів чи тяжке захворювання?

Ми не пропонуємо вам займатися самолікуванням, проте є сигнали організму, які були підтверджені медиками. Якщо в цілому ви здорові, але є такі ознаки, вам, ймовірно, буде цікаво дізнатися, з чим вони пов’язані:

1. Припухлі повіки 

Таким чином організм може вам «повідомляти» про проблеми з нирками, особливо якщо це супроводжується відчуттям загальної розбитості та холодною, блідою на вигляд шкірою.

2. Болюча чутливість очей до яскравого світла 

Це може бути “розплатою” за зловживання алкоголем та тютюном. Час припиняти! Іноді це симптом «сінної лихоманки» (полінозу – алергії на цвітіння рослин), ще частіше – ознака нестачі вітаміну А. У такому разі треба більше їсти сиру, моркви та томатів. 

3. Зміна кольору білків очей, темні кола під очима

  • Якщо у вас почервоніли білки очей, виміряйте тиск, він може бути підвищений;
  • Жовтизна розповість про високий вміст білірубіну в печінці, а також порушення її ферментативних функцій;
  • Темні кола під очима можуть сигналізувати про недосипання та загальну виснаженість організму. А ще лікарі рекомендують обстежити серце, тому що інколи таке потемніння є симптомом серцевої патології.

Якщо, на щастя, ваш лікар виключив можливість захворювання, тоді скористайтеся різними ефективними методами боротьби з синцями та мішками під очима. Серед таких засобів мазь від геморою. Несподівано, правда ? Але косметологи не рекомендують використовувати її часто : мазь, звичайно, сильно звужує судини, але ніжної шкіри навколо очей це на користь не йде.

Кажуть, що ще може допомогти масаж – щоранку по 5 хвилин потрібно повільно робити кругові рухи навколо очей безіменними пальцями, трохи натискаючи.

4. Потріскані губи 

Якщо з’явилися тріщини в куточках рота і на губах, ви відчуваєте м’язову слабкість, почало випадати волосся і виникли проблеми з концентрацією уваги — це явна ознака нестачі в організмі вітаміну В2 (рибофлавіну).

Відновити баланс вам допоможуть яйця, молочні продукти, горіхи, помідори, персики, груші, соя та цвітна капуста.

5. Білий наліт на язиці 

Білий наліт — найчастіший «супутник» людей, які застуджені чи голодують. А якщо при цьому з’являється почервоніння країв язика, велика ймовірність гастриту.

Блідо-сірий наліт язика може бути причиною порушення функцій шлунково-кишкового тракту. А якщо цей симптом супроводжується припухлістю губ та сухістю шкіри, то, швидше за все, організму не вистачає заліза.

Порада: вживайте менше міцного чаю та кави, оскільки вони перешкоджають засвоєнню цього цінного елемента. А в раціон включіть петрушку, білі гриби, рибу, печінку і більше яблук та цитрусових.

6. Сухість у роті 

Зазвичай це реакція на стреси та переживання. Якщо ж сухість триває довго, і ви стали дратівливими, то ваш організм потребує вітаміну В3 (нікотинової кислоти). Його ви знайдете в м’ясі птиці, горіхах, яловичині та пророщеній пшениці. 

Слід також враховувати, що сухість у роті іноді виникає при запаленні слинних залоз чи початковій стадії цукрового діабету.

7. Запах із рота 

Якщо немає банальних причин для цієї ознаки, то варто перевірити рівень цукру в крові. При «аміачному» запаху слід обстежити печінку та нирки, а при появі гнильного запаху приділити увагу хронічному бронхіту.

8. Лущиться шкіра

Нерідко шкірне лущення є причиною нестачі вітамінів А та В2. Зверніть увагу на ваше меню. Повноцінне харчування поверне вам здоров’я та красу. Але якщо лущення супроводжується сильним свербінням і запаленням, слід поспішити до дерматолога — є небезпека грибкового захворювання.

9. Сині плями 

Коли такі плями з’являються навіть при слабкому натисканні, можливо, є проблеми зі зсіданням крові або з порушенням функцій печінки. Точний вердикт можливий після лабораторних аналізів.

10. Збільшення лімфатичних вузлів 

Це сигнал, що говорить про запальні процеси в організмі. І може йтися як про звичайну застуду, так і складніше захворювання, що вимагає медичного огляду.

11. Потемніння сечі 

Одна з причин – ви споживаєте недостатню кількість рідини. Але якщо це супроводжується підвищеною температурою та слабкістю, то можливі захворювання сечостатевої системи, які правильно діагностують лише уролог.

12. Підвищена пітливість 

Вам необхідно обстежити щитовидну залозу. Якщо ви рясно потієте ночами — це може сигналізувати про нервове виснаження.

13. Повільне загоєння ран 

Швидше за все, у вашому організмі спостерігається дефіцит цинку, який ви легко заповните, включивши в меню морепродукти та бобові.

14. Борозни на нігтях

Одна поперечна борозенка може утворитися, якщо було пошкоджено зону зростання нігтя. А численні борозенки свідчать про авітаміноз або хронічний стрес.

Якщо ж у вас з’явилися вздовж нігтів борозенки, дуже часто це є ознакою поганого травлення. Борозни, що довго не пропадають, «повідомляють» вам, що потрібно обстежити підшлункову залозу.

15. Прищі та вугри 

Наша шкіра, наче дзеркало, відбиває стан внутрішніх органів. Причому кожному органу відповідає певна ділянка тіла:

  • якщо у вас накопичилося зайве слиз і рідина в легенях, можуть з’явитися дрібні червоні прищики на щоках;
  • якщо на щоках з’явилися гнійнички з білими головками, це може означати проблеми в роботі кишківника;
  • коли постійно з’являються червоні вугри на скронях – це дисфункція печінки та жовчного міхура;
  • часті висипання на лобі та волосистій частині голови говорять про проблеми зі шлунком;
  • червоні вугри на підборідді та нижній області щік свідчать про порушення у гормональній сфері або інфекціях сечостатевої системи;
  • Висипання на лопатках і спині вздовж хребта можуть спричинити проблеми з хребтом, а прищі вздовж ребер – перший симптом м’язової невралгії.

Але, звичайно, не варто забувати, що легке нездужання та нестача вітамінів – це одне, а тяжке захворювання потребує професійного огляду, якісних аналізів та певної терапії.

Інформація призначена тільки для ознайомлювальних і освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Даний матеріал не має науково доведеної лікувальної дії. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть у вас виникнути про стан здоров’я.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *