20 Вересня, 2024
Люди, які ніколи не кажуть «дякую»

Люди, які ніколи не кажуть «дякую»

Все, що ви для них робите, вони сприймають як належне.

Чи замислювалися ви, чому деякі люди ніколи не кажуть «дякую»? Ні, ми зовсім не потребуємо постійного вираження чиєїсь вдячності, але завжди чекаємо у відповідь на свої зусилля хоча б хорошого відношення. Тим не менш, з різних причин деякі люди просто нездатні на подяку.

У вас, напевно, знайдеться серед знайомих така людина. Але найцікавіше тут те, що це цілком звична справа і така поведінка сьогодні стала повсякденною. Схоже, що в сучасному світі майже у кожного знайдеться родич, колега чи сусід, який демонструє холодну та ворожу невдячність.

Подібні ситуації можуть бути досить неприємними та болючими, адже невдячність це аж ніяк не те, чого ви чекаєте у відповідь на надану послугу. Але ще гірше, коли людина приймає ваші зусилля як належне, ніби ви повинні були зробити те, що зробили.

Коли таке відбувається, ви напевно питаєте себе: «Чому я допоміг цій людині?». Однак тут дуже важливо вміти вчасно впоратися з почуттям незручності і навіть провини, і постаратися прийняти дуже простий факт: річ у них, а не у вас. Невдячність має певні психологічні причини.

Люди, які не кажуть «дякую»

На думку психолога Пінхаса Бергера з Тель-Авівського університету, люди, які не говорять «дякую», втрачають можливість побудувати міцні стосунки. А ще вони цим можуть стримувати свій розвиток.

Люди, які ніколи не говорять «дякую» (бо не хочуть чи не вміють цього робити), не визнають чи принижують цінність хороших жестів та зусиль оточуючих. Але це має наслідки. Так, вони зрештою одержують те, що самі проектують на цей світ: недовіру та ворожість.

У ході досліджень доктора Бергера було зроблено кілька цікавих відкриттів. І перше з них – це можливість змінити таку поведінку. Реальність така, що люди, які не кажуть «дякую», мають суттєві емоційні та соціальні недоліки.

Прояв невдячності

Пінхас Бергер радить розрізняти людей, які можуть виявити невдячність у конкретний момент, і тих, хто невдячний завжди.

  • Якщо ви коли-небудь страждали від депресії або тривожного розладу, то вже знаєте, що один із симптомів, до якого вони призводять, це зниження чутливості та сприйнятливості до того, що для вас роблять інші. Ви просто не помічаєте добрих вчинків, бо вам погано.
  • З іншого боку, якщо хтось поводиться так постійно, то його невдячність – це риса характеру.

Відсутність навичок міжособистісного спілкування

Ще два фактори, які не можна ігнорувати, це виховання та освіта. Деякі люди просто не вміють бути вдячними та висловлювати вдячність за невеликі повсякденні речі. Ніхто не навчив їх бути добрими та тактовними.

Крім того, вираз доброти та вдячності може бути їм у принципі невластивим. Ось чому багато людей ніколи не змінюються.

Іноді проблема полягає зовсім не в неправильному вихованні, а в навичках соціальної взаємодії. Тут слід враховувати як невміння спілкуватися і небажання бути тактовним, і відсутність взаємності у відповідь на чужу доброту.

Відсутність співчуття

Багато людей, які ніколи не говорять “дякую”, просто не помічають і не цінують жести доброти. Їм не вистачає базового рівня емоційного інтелекту та співчуття, щоб зрозуміти, що чужа доброта та зусилля спрямовані на полегшення їхнього життя.

Все, що ви для них робите, вони сприймають як належне, тому що саме цього вони від вас чекають. І така відсутність співчуття стає хронічною. Згодом ці люди можуть стати навіть більш вимогливими та ворожими. А якщо ви в якийсь момент почнете відмовляти їм у задоволенні їхніх вимог, то це спричинить дуже негативну реакцію.

Як поводитися з людьми, які ніколи не говорять «дякую»

Це досить складна тема, і у випадку кожної людини вона має свої нюанси. Але що ми знаємо напевно, так це те, що подібна поведінка призводить до конфліктів, розчарувань та почуття дискомфорту. Якщо ви стикаєтеся з усім цим занадто часто, спробуйте проаналізувати, що ви робите для невдячних людей.

Слово «дякую» та вдячність – це найпростіший спосіб визнати старання іншої людини. Це спосіб оцінити не лише його самого, а й його вчинки. Пам’ятайте про це та постарайтеся висловлювати подяку щодня!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *