5 Жовтня, 2024
Обов’язкові обстеження, які повинна проходити жінка після 25, 35, 45 років

Обов’язкові обстеження, які повинна проходити жінка після 25, 35, 45 років

За даними ВООЗ, поширені захворювання, якими страждають жінки, – це хвороби серця і захворювання статевої системи, а якщо мова йде про онкологію, то в зоні ризику шийка матки, груди та легені. 

Проблеми в лікуванні нерідко пов’язані з тим, що захворювання виявляються пізно. Тому колись обов’язкова диспансеризація була хорошим рішенням, яке поступово зійшло нанівець. Але сьогодні ми можемо спланувати її самі.

Ми в “Отож” систематизували обов’язкові обстеження, якими не варто нехтувати. Частота їх виконання залежить від індивідуальних особливостей здоров’я і від віку, який підвищує певні ризики.

До 25 років

У юному віці, якщо ви не стоїте на обліку по здоров’ю у певних лікарів, рекомендується проходити обстеження у терапевта і виконувати його розпорядження. Крім того, є деякі важливі обстеження, яким варто приділити увагу.

  • Загальний аналіз крові й сечі (1 раз в рік). Комплексне дослідження, завдяки якому оцінюється робота організму в цілому. Допомагає виявити наявність інфекцій, запалень, порушень в роботі печінки та нирок, кровотворної системи.
  • Флюорографія (1 раз у 2 роки). Допомагає оцінити стан грудної клітини й виявити ранні ознаки туберкульозу або новоутворень в легенях. Нове віяння – цифрове дослідження, яке створює більш точне зображення легенів і серця, але дає меншу дозу опромінення. Саме таку процедуру рекомендують вагітним при гострій потребі.
  • Стоматологічний огляд (1 раз в півроку). Частий огляд у стоматолога економить гроші, через те, що запущену проблему з зубами вилікувати зазвичай важче і дорожче. Ризик стоматологічних захворювань може бути пов’язаний в тому числі з періодами вагітності та годування груддю, коли баланс поживних речовин в організмі порушується.
  • Дерматологічний огляд (1 раз в рік). При відсутності будь-яких скарг показуватися цьому лікарю рекомендується не рідше 1 разу на рік, краще восени, після періоду активного сонця, щоб відстежувати поведінку родимок і не допустити розвитку небажаних явищ.
  • Гінекологічний огляд і аналізи на урогенітальні інфекції.

Після 25 років

Цей вік вважається ідеальним для реалізації репродуктивної функції, тому лікарі приділяють увагу не тільки загальному стану здоров’я, а й можливості народити дитину і всьому, що може цьому перешкодити. Крім досліджень статевих функцій, гінекологи радять здати аналізи на виявлення антитіл до інфекцій, які можуть серйозно вплинути на перебіг вагітності. Також в цьому віці лікарі рекомендують проходити регулярні профілактичні обстеження.

  • Розширений гінекологічний огляд (1 раз в рік). Він повинен охоплювати цитологію (перевірку стану шийки матки на предмет небезпечних змін, аналіз на різні урогенітальні інфекції) і кольпоскопію (огляд слизової шийки матки за допомогою спеціального приладу), а також, якщо лікар побачить необхідність, пальпацію молочних залоз.
  • УЗД молочних залоз (1 раз в рік). Для жінок молодше 35 років дослідження грудей за допомогою мамографа вважаються небажаними та виконуються тільки в тому випадку, якщо при проведенні УЗД лікаря щось насторожило.
  • Електрокардіографія (1 раз у 2 роки). Обстеження у кардіолога допоможе виявити навіть незначні збої в роботі серця, які ніяк не проявляють себе і можуть привести до проблем, якщо їх вчасно не помітити: це стенокардія, порушення серцевого ритму (аритмія, тахікардія, брадикардія), аневризма, міокардит. Наприклад, стенокардія на ранніх стадіях може проявлятися тільки у вигляді проблем з травною системою – здутті живота, печії й так далі.

Після 35 років

Після 30-35 років програма обстежень повинна враховувати гормональні сплески, які пов’язані з вагітністю і годуванням грудьми; спадкові захворювання, розвиток яких може припадати саме на цей період; меншу стійкість травної системи до стресів, що проявляється диспептичними розладами; уповільнення метаболізму, що може впливати на здатність організму правильно засвоювати живильні речовини. Підвищується ризик онкологічних захворювань шийки матки та грудей, дисфункцій щитоподібної залози. Тому до обов’язкових обстежень додаються такі:

  • Гінекологічний огляд з перевіркою гормонального здоров’я (1 раз в рік). Лікар збирає анамнез стану, при необхідності призначає консультацію гінеколога-ендокринолога, аналізи статевих гормонів в певні дні циклу.
  • Консультація мамолога та мамографія (1 раз в 3 роки). Ризик розвитку захворювань грудей підвищується, за статистикою, підвищений ризик захворіти є у кожної 228-ї жінки.Мамографія в цьому віці вважається основним способом обстеження, а УЗД – додатковим.
  • Обстеження щитоподібної залози (1 раз в 1,5 роки). Таке обстеження охоплює УЗД щитоподібної залози та аналізи на її гормони (ТТГ, Т4 вільний).
  • Комплексний аналіз на рівень вітамінів і мікроелементів. Дозволить виявити недостачу потрібних речовин і усунути її. Відомо, що саме брак важливих вітамінів провокує багато проблем зі здоров’ям.
  • Офтальмологічний огляд (1 раз у 2-3 роки). Регулярний повний огляд з обстеженням очного дна допомагає виявити зниження зору, яке можна скорегувати, а також ранню схильність до глаукоми або гіпертонічну ретинопатію.
  • Кардіологічний огляд (1 раз в 2 роки). До електрокардіографії можуть бути додані аналізи крові на холестерин і ліпіди, щоб проконтролювати їх рівень і вплив на артерії.
  • УЗД черевної порожнини (1 раз у 2 роки). Допомагає виявити небажані зміни та новоутворення в печінці, підшлунковій залозі, камені в жовчному міхурі й нирках на ранній стадії.

Після 45 років

Щорічне обстеження для жінок після 40-45 років може виявити найбільш часті для цього віку захворювання: глаукому, рак молочної залози та органів шлунково-кишкового тракту. Цей період називають передменопаузою, організм починає готуватися до клімаксу, який може настати через 10-15 років, але вже зараз позначається на здоров’ї. Багато жінок відзначають зміну інтенсивності та тривалості менструації, набір ваги, проблеми з боку травного тракту і суглобів. Виникає ризик виникнення діабету 2-го типу. Тому деякі обстеження варто проходити частіше і доповнити список.

  • Консультація мамолога та мамограма (1 раз в рік).
  • Перевірка показників крові: ліпіди й холестерин (1 раз в рік).
  • УЗД черевної порожнини (1 раз в рік).
  • Обстеження на визначення стану кісткової тканини (1 раз в 3 роки). Денситометрія – це метод діагностики щільності та структури кісткової тканини, а також ймовірності переломів.Обстеження допомагає виявити остеопороз на ранній стадії й своєчасно почати його лікування.
  • Колоноскопія (1 раз у 2 роки). Чимало клінік пропонують це обстеження безкоштовно або за зниженими цінами для жінок після 40 років, особливо якщо в сім’ї є випадки захворювань прямої кишки. Це робиться в рамках боротьби з раком прямої кишки.

Число людей, що відповідально ставляться до свого здоров’я, стає дедалі більше, тому клініки нерідко пропонують пакети обов’язкових обстежень, щоб їх можна було пройти швидко і недорого. Вибирайте клініку, якій довіряєте, і будьте здорові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *