1 Липня, 2024
Бійтеся своїх бажань: випрошений хрест – найважчий

Бійтеся своїх бажань: випрошений хрест – найважчий

Що просимо, те отримаємо. Але чи так, як очікували?..

До всіх «виконаних бажань» відношусь з деяким побоюванням. Все-таки просити треба з міркуванням та обережністю, бо не знаєш, що за хрест випрошуєш собі… А як стверджували святі отці, випрошений хрест — найважчий.

Наприклад, моя мама завжди мріяла, щоб їй не доводилося мити посуд та прибирати.

А моя подруга актриса та співачка Люля мріяла емігрувати («аби вирватися з цієї проклятої країни!»).

А мій приятель Льоня Золотаревський мріяв стати надзвичайно багатим.

А красуня Ірен мріяла навчитися керувати автомобілем і купити собі щось на кшталт «альфа — ромео».

І ось у моєї мами стався інсульт, і вона останні десять років життя не мила посуд і не прибирала будинок, а просто лежала в ліжку.

А Люля поїхала в Ізраїль і там оселилася в кібуці і — актриса, співачка, балерина — ходила щодня, заради прожитку, на очищення лісу збирати там якісь гілки, а вся її закордонна артистична кар’єра звелася до простої самодіяльності: у свята вона співала на застіллях і по-акторськи виразно розповідала анекдоти.

А Льоня Золотаревський казково розбагатів, але в нього вкрали дитину та вимагали за неї викуп. І коли він викупив сина, той сильно заїкався, а сам Льоня незабаром помер від лейкемії. Лікарі казали: це все від перенесеного стресу.

А красуня Ірен навчилася водити машину, але оскільки вона не мала грошей, вона продала свою трикімнатну квартиру в новому будинку, на ці гроші купила «альфа-ромео» і зняла двокімнатну квартиру в центрі. А потім раптом господарі квартири немислимо підняли ціни, Ірен рознервувалась і розбила машину і в результаті змушена була переселитися до колишнього чоловіка. Він жив із молодою дружиною та двома маленькими синами. І Ірен півроку прожила в них у коморі, а потім кудись зникла.

Щиро кажучи, і я часом думаю: «Слава Тобі, Боже, що Ти не виконав деяких моїх шалених бажань!».

Миколаєва Олеся, фрагмент книги «Небесний вогонь» та інші оповідання

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *