Питання якості молока відіграє важливу роль для приготування чогось смачненького, а особливо важливим, можна навіть сказати визначальним є – у випадку, коли ви купуєте молоко для дітей.
Сьогодні, як у магазинах на полицях так і на звичайному ринку з’явилося багато фальсифікату-підробок молока з додаванням води, крохмалю, соди, а також з наявністю рослинних жирів, пальмової олії, пестицидів та антибіотиків.
Відрізнити підробку від якісного молока на око не вийде. Але маючи під рукою спирт, оцет і йод визначити можна. І це займе не більше хвилини.
1. ВИЗНАЧАЄМО МОЛОКО НА ВОДУ
Недобросовісний виробник додає в молоко воду. Для визначення води нам знадобитися спирт.
Додаємо на одну частину молока дві частини спирту. Якісне молоко повинно згорнутися досить швидко і через хвилину в ньому з’являться пластівці.
Неякісне молоко теж вступить в реакцію зі спиртом, але набагато пізніше (протягом 40 хвилин).
2. ВИЗНАЧАЄМО МОЛОКО НА КРОХМАЛЬ
Крім води в молоко додають ще й крохмаль, щоб надати йому густоти і щоб знежирене молоко здавалося смачніше.
Щоб виявити крохмаль в молоко потрібно капнути краплю йоду. Якщо в молоці є крохмаль, то воно забарвитися в синій колір.
3. ВИЗНАЧАЄМО МОЛОКО НА СОДУ
Щоб молоко не закисало і зберігалося довго в нього додають антибіотики або соду. Соду можна миттєво виявити за допомогою звичайного оцту.
В молоко додаємо оцет і чекаємо реакції. Якщо молоко неякісне, то в ньому буде помітно піноутворення.