20 Вересня, 2024
Хто вас видасть. 7 типів людей, яким не можна довіряти

Хто вас видасть. 7 типів людей, яким не можна довіряти

Психолог Анна Кір’янова розповідає яким людям НЕ МОЖНА довіряти СЕКРЕТИ, і чому сподіватися на їхню вірність та відданість теж не треба.

Звичайно, видати таємницю або перейти до табору недоброзичливців може будь-яка людина. Майже будь-хто; все залежить від обставин. Ми й за себе не можемо ручатися. А раптом почнуть катувати чи загрожувати нашим близьким? Чи ми збожеволіємо і почнемо поводитися ненормально? Чи раптом нас обдурять і вивудять інформацію? Тому ми часто навіть відмовляємося дізнаватися про чужу таємницю або брати на себе зобов’язання. Так і кажемо: «я не можу присягнути. Я докладу всіх зусиль, але присягатися не буду!». Або взагалі відмовляємося дізнаватися про таємницю і секрет. Тільки найближчим можемо пообіцяти твердо: ми збережемо таємницю і ніхто нічого не дізнається.

І ось перша ознака:

– Той, кому не можна довіряти, із запалом і палкістю обіцяє зберегти інформацію в таємниці. Він миттєво клянеться, що нікому ні слова не скаже. І виявляє величезну зацікавленість, хоча таємниця його не стосується. Він просто благає все розповісти одразу і без приховування!

Є й інші типи людей, яким не треба довіряти.

– Не можна довіряти балакучим людям. Болтун виговорить інформацію і сам не помітить, як це сталося. Потім він може засоромитись, але слово не горобець. Ваша таємниця стане відома дуже швидко.

– Моралізатори, які багато і зі смаком міркують про те, як важливо вміти зберігати таємниці і як важливо бути вірним у будь-яких обставинах, теж можуть вас швидко видати. Засудження, гучні слова та статуси в мережі з гаслами про те, що вірність – це добре, а зрада – погано, повинні вас насторожити. Це лицемірні люди найчастіше. І своїх помилок вони не помічають. Себе вважають безгрішними і зраджують, не розцінюючи свій вчинок як зраду. Вони судять інших, а не себе.

– Імпульсивні неврівноважені люди можуть видати вашу таємницю і зрадити вас у пориві гніву. Викрикнуть зайве, розкажуть іншим, образившись на вас за щось, а потім посипатимуть голову попелом, але що толку?

– Люди-актори, нарциси, теж можуть зрадити та видати інформацію. Це дозволить їм опинитися у центрі уваги. Побути на сцені. Щойно дізнавшись щось, вони приймуться інтригувати знайомих і натякати на свою обізнаність. А потім, поламавшись для вигляду, візьмуть з усіх страшні клятви про мовчання і видадуть ваші секрети. І ще від себе додадуть вавілони брехні, прикрасять і драматизують.

– Наївні та довірливі люди теж можуть зрадити. Вони навіювані та вразливі. Їх легко схилити на свій бік, навіяти їм думку, що вони діють на благо. Та просто обдурити на чотири кулаки, як у дитинстві казали. Виманити інформацію про вас, як у дитини фантик.

– Боягузливі і малодушні теж все розкажуть. Вони побояться зберігати інформацію, яку довідалися. І спочатку розкажуть близьким, щоб розділити відповідальність та отримати підтримку; порадитися. А потім і всім іншим розкажуть, якщо на них трохи натиснути.

Цим людям не треба довіряти таємниці. І сподіватися на їхню вірність і відданість не треба. Це не погані люди; але на них не можна покластися. Краще позбавити їх спокуси, а себе – вільної чи мимовільної зради. Тоді багатьох бід можна уникнути.

За матеріалами каналу “Анна Кір’янова. Філософія життя”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *