16 Травня, 2024
Якщо до вас погано ставляться, пообіцяйте собі 5 речей

Якщо до вас погано ставляться, пообіцяйте собі 5 речей

1. Я даю собі обіцянку завжди пам’ятати, хто я і чого варта

Коли хтось до вас погано ставиться і переходить усі межі дозволеного, це шкодить вашій самооцінці. Зневага, образливі слова, приниження, обман.

Перше і головне в даному випадку — не приймати чужих висловлювань близько до серця. Знайте собі ціну.

Чужі слова нас не характеризують. Ви здатні впоратися із будь-якою проблемою. Тому будь-яку агресію на свою адресу потрібно вчитися сприймати, не втрачаючи внутрішньої рівноваги.

Те, що думають про вас інші не визначає вас, і не повинне впливати на ваші рішення.

2. Я даю собі обіцянку встановлювати мої особисті межіВеселка підніме настрій

Уявіть собі таку картинку: довкола вас плаває золоте коло. Воно дозволяє вам «триматися на плаву» в будь-якому середовищі та будь-якому оточенні: вдома, на роботі і т.д.

Це ваша підтримка та щоденна сила, яка розчищає вам шлях та прокладає дорогу. Але одного разу в житті з’являється той, хто підходить до вас надто близько. За плечима він несе щось гостре (спис, голку, неважливо) і віроломно спрямовує її у бік вашого рятувального кола, щоб проткнути його і випустити з нього все повітря. Після цього ви помічаєте, що починаєте тонути.

Не дозволяйте, щоб це відбувалося з вами. Ви маєте повне право завадити цьому. Захищайтесь, встановлюйте межі!

Це основа вашого психічного та емоційного здоров’я. Якщо щось доставляє вам дискомфорт, реагуйте та захищайтеся.

Не дозволяйте всім підряд наближатися до вас надто близько і завдавати вам шкоди.

3. Я даю собі обіцянку говорити впевнено

Коли хтось погано ставиться до вас, вас захоплюють емоції. В результаті ваша мова супроводжується страхом, роздратуванням та гнівом.

Ці аспекти повністю підпорядковують собі та контролюють вашу раціональну складову. А це, у свою чергу, заважає вам говорити сміливо та впевнено.

По-перше, завжди і в будь-якій ситуації необхідно зберігати спокій. Тільки так ви можете підтримувати впевненість у собі. Ця впевненість, згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Сантандера (Колумбія), є необхідною соціальною навичкою, щоб виявляти емпатію і поводитися адекватно обставинам.

Уявіть собі палац, білу залу з відкритими вікнами, через які в приміщення проникає світло та повітря. Увійдіть туди і глибоко вдихніть. Ніщо з того, що говорять або роблять інші, не повинно змусити вас забути про те, хто ви є і чого варті. Після того, як ви відчуєте, що абсолютно спокійні, починайте говорити. Бути впевненим і навіть наполегливим означає бути в змозі говорити спокійно і водночас жорстко, ясно даючи зрозуміти, що ви дозволяєте, а чого ні.

Говоріть без страху, захищайте себе.

4. Я даю собі обіцянку залишити осторонь усіх, хто погано ставиться до мене

Є люди, яких можна назвати “професіоналами” у створенні проблем іншим. Вони намагаються заразити всіх своїм поганим настроєм і зневажливо ставляться до тих, хто найменше цього заслуговує.

Дуже часто ті, хто нас утискує, ставляться до нашого найближчого оточення. Це можуть бути колеги, родичі, або навіть ваш партнер у житті. В останньому випадку вам повинно бути зрозуміло, що згідно з дослідженням Університету Країни Басків, є багато типів насильства. І не завжди це фізична агресія.
Але тут важливо не забувати ще одне важливе правило. Той, хто ставиться до вас погано, не поважає вас, не співпереживає, не поділяє ваші емоції.

А жити день у день у такій напрузі надто руйнівно та згубно для вашої особистості.
Про це необхідно подумати та ухвалити відповідне рішення. Потрібно чітко сказати цій людині, що ви не дозволите їй і надалі примушувати вас страждати. Дайте їй зрозуміти, що якщо так продовжуватиметься, то вам доведеться віддалитися від неї і зберігати цю дистанцію заради свого ж блага.

Адже ваше емоційне благополуччя знаходиться на першому місці.

5. Дайте собі обіцянку залікувати рани та стати ще сильнішими

Найбільше страждань нам завдають найближчі люди: партнер, друзі, батьки…

Коли хтось дуже значний виходить за рамки дозволеного і починає зневажливо до нас ставитися, це «ламає» нас зсередини.

Іноді буває недостатньо просто встановити дистанцію та припинити спілкування. Розчарування та образа залишаються, а цю рану у душі необхідно вилікувати. Дайте собі час, вам скоро полегшає. Підберіть заняття, яке вам до вподоби: гуляйте, пишіть, малюйте, подорожуйте, проводьте час із друзями.

Втіху можна знайти в багатьох речах. Але найкращий спосіб вилікувати свої рани — оточити себе людьми, які по-справжньому люблять нас і які заслуговують на нашу любов.

На жаль, токсичні відносини є частиною нашого життя (згідно з цим дослідженням, проведеним Університетом Сан-Буенавентура в Колумбії), і ми повинні навчитися захищати себе від них. Однак, якщо ви відчуваєте, що не можете впоратися з будь-якою ситуацією чи емоціями, найкраще звернутися до фахівця за допомогою.

Пам’ятайте, що люди здатні не лише приносити смуток у наше життя. Є й ті, хто допомагає розпочати все наново. Просто знайдіть їх!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *