Квашена капуста надійно вкоренилася у багатьох кухнях світу.
Вона залишається доступним продуктом, багатим вітаміном С, без якого не можна уявити справжньої рибної солянки або ж рульки по-баварськи. У грузинів, відомих своєю любов’ю до різноманітної їжі, для квашеної капусти є особлива назва «Мжавия комбосто чи по-гурійськи», це блюдо трохи нагадує просту закуску, про яку ми розповімо сьогодні.
Маринована капуста простіша в приготуванні, але іноді їй не вистачає пікантності. Саме гострий перець і доведе її до ідеалу. Можете використовувати для капусти в маринаді ті ж спеції, що і для грузинського гарніру: селеру, часник і трохи буряків.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна 2 кг
- Морква 4 шт.
- Часник 4 зуб.
- Перець чилі 1 шт.
- Вода 1 л
- Цукор 100 г
- Сіль 2 ст. л.
- Перець духмяний 10 шт.
- Лавровий лист 4 шт.
- Гвоздика 5 штук.
- Соняшникова олія 100 мл
- Оцет 100 мл
Приготування:
1. Перш за все помийте і наріжте капусту будь-яким зручним вам способом. Моркву натріть на великій тертці, а часник і гострий перець наріжте на дрібні шматочки або тонкі пластини.
2. Приготуйте маринад: в літрі води розчиніть цукор, додайте сіль, перець, гвоздику, лавровий лист і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і дайте охолонути. Влийте в пряну суміш олію та оцет (9%).
3. Капусту викладіть в зручну ємність, чергуючи з часником і перцем, і залийте маринадом.
4. Поставте зверху гніт і залиште майбутню хрустку закуску в холодильнику на 24 години.
Перевага маринованої капусти в тому, що для неї не обов’язково брати зрілі качани. Молоденькі головки підійдуть навіть краще і швидше приготуються. Приємно те, що пряна закуска може довго зберігатися в холодильнику. Подавайте її до м’ясних страв, особливо вигідно гострий гарнір підкреслить смак запеченої або смаженої на багатті свинини. Приємного вам апетиту!