Важко уявити слов’янську кухню без буряка. Наші предки його застосовували подібно до сучасних лікарських препаратів. Можна нескінченно перераховувати корисні для організму властивості буряка. Його цінують як джерело кальцію, заліза, вітаміну А і С, клітковини, марганцю і калію. Навіть бурякове бадилля вживають в їжу, взяти хоч модний нині мангольд.

Завдяки буряку у мене виросли показники гемоглобіну, я вилікувала свій гастрит, повернувся апетит, самопочуття бадьорий і тиск стало менше турбувати.

Відверто кажучи, мені ніколи не подобався буряк і його землистий присмак. На жаль, незважаючи на всі заслуги буряка, я завжди їла його з огидою. Так тривало все моє життя до недавнього часу. Виявляється, з неї можна приготувати дуже смачні страви, знаючи один секрет: вживати буряк в сирому вигляді. Цілком справедливо виникає питання, чи їдять сирий буряк? Ще як їдять!

Лікарі рекомендують не відноситься до сирого буряку з осудом. Ті, хто його на дух не переносить, до сих пір не знають, що буряк можна зробити приємним на смак. Зрозуміло, вживати коренеплід в чистому вигляді не варто. Існує безліч рецептів салатів.

Салат із сирого буряка з сиром

Після цього я забула про свою неприязнь до буряка. Солодкість буряка врівноважується солоним сиром – таке пікантне поєднання нікого не залишає байдужим! Це чудове доповнення до основних страв або самостійний корисний перекус.

СКЛАДОВІ:

2 невеликі буряки

2 моркви

3 зуб. часнику

150 г сиру фета або м’якою бринзи

2 ст. л. сметани

сіль, перець, зелень петрушки

Приготування:

Спершу, як зазвичай, очисти овочі від шкірки. Натри буряк і морква на тертці. Видави часник через прес.
Сир наріж маленькими кубиками. Змішай все в мисці, додавши сметану, спеції і зелень.

Салат із сирого буряка і сиру в основному складається з цих двох головних інгредієнтів. Ти можеш пробувати різні варіації, додаючи горіхи, цибулю, рослинну олію замість сметани.

Таким чином ти зможеш вживати раніше нелюбимий овоч весь тиждень і відчуєш, який позитивний ефект він надасть на твоє здоров’я.

Ось як на старості років я полюбила буряк, і мій організм цьому невимовно вдячний.

Буряк – це ідеальний бюджетний варіант для схуднення, так як майже не містить жиру, калорій і наповнена антиоксидантами. Буряк відомий як джерело фолієвої кислоти (вітамін В9), що робить цей овоч незамінним для вагітних.

Завдяки фолієвій кислоті, серце і кровоносні судини працюватимуть відмінно, зміцниться імунітет, а шкіра придбає квітучий вигляд. Щоб поліпшити своє здоров’я, потрібно вживати не менше 50 г сирого буряка щодня