15 Травня, 2024
Як зрозуміти, що ви їсте занадто багато цукру: 10 тривожних ознак

Як зрозуміти, що ви їсте занадто багато цукру: 10 тривожних ознак

Про основні симптоми надлишку цукру в крові та що стоїть за цими симптомами.

Сигнали організму при підвищеному цукрі

Людині в день можна вживати не більше 6 ч. л. цукру. Однак, згідно зі статистичними даними ВООЗ,  доросла людина вживає близько 22 двох ч. ложечок цукру.

Насправді, цукор входить до складу багатьох харчових продуктів, і ми навіть можемо не підозрювати про те, яку кількість вживаємо щодня.

Ознаки підвищеного цукру:

Підвищений тиск

Надмірна кількість цукру призводить до накопичення рідина в організмі. Внаслідок цього підвищується тиск в кровоносній системі. Якщо ви бажаєте знизити тиск, то в першу чергу відмовтеся від цукру.

Підвищення холестерину

Якщо вживати велику кількість цукру, то в організмі порушується співвідношення хорошого та поганого холестерину.

Холестерин звично ділити на “хороший” та “поганий”, але це позначення досить спрощене.

Для нашого організму важливий баланс. Бо без холестерину ми також не можемо існувати.

Надмірне сечовипускання (поліурія)

Поліурія виражається частими позивами до сечовипускання. Даний діагноз ставиться в тому випадку, якщо сечостатева система людини виділяє приблизно два літри сечі за один день. Захворювання являє собою не тільки дискомфорт, але стає причиною порушення сну і проявом інших різних хвороб.

Внаслідок збільшення глюкози в крові виникає ниркова дисфункція, оскільки при цьому збільшується кількість рідини в крові. 

Якщо концентрація глюкози в рідині перевищує допустиму межу, то нирки гірше проводять фільтрацію і це викликає виділення надмірної кількості рідини.

Надлишкова спрага

Постійна сухість у роті не йде навіть при споживанні великих об’ємів рідини. Ви весь час хочете пити. П’єте воду, чай, соки — все, що подобається і попадається на очі, але результат нульовий: все одно хочеться пити, і не важливо, спекотне літо на дворі або морозна зима.

Надмірний голод

Надмірний голод насправді викликається не стільки високим рівнем глюкози в крові, скільки низьким рівнем інсуліну.  У вас раптом з’являється звірячий апетит, ви жадібно накидаєтеся на їжу, хоча після ситного обіду пройшов всього лише годину. Навіть при споживанні великої кількості їжі ви постійно хочете їсти. Причина підвищеного апетиту — порушення обмінних процесів цукру в організмі.

Втрата ваги

Під час високого рівня цукру в крові, навіть при нормальному харчуванні, людина постійно буде худнути. Чому так відбувається?

1. Втрата рідини від надлишкового сечовипускання веде до втрати ваги.

2. Порушення метаболізму й організм спалює багато жиру. 

3. Велика кількість сечі, що виділяється містить дуже багато глюкози, яка сповнена калорій.

Інфекції

Велика кількість глюкози в крові пошкоджує нервові клітини організму та уповільнює кровообіг. Через це лейкоцитам важче добратися до місць запалення та розвитку інфекцій.

Довге загоєння порізів і ран

Ви помітили, що навіть маленькі ранки  дуже довго не проходять і доставляють вам чимало незручностей і дискомфорту? Або вас турбує свербіж в деяких місцях тіла, нерідко інтимних? Як правило, з такими симптомами жінки йдуть до дерматолога або гінеколога, але вони можуть бути ознаками діабету.

Сухість і свербіж шкіри

Менш небезпечний, але дуже неприємний і масово поширений побічний ефект високого рівня цукру в крові – це суха шкіра, що свербить. Причина цього явища – надмірне сечовипускання, яке може зневоднити вас до такої міри, що починають сохнути шкірні покриви.

Затуманення зору 

В очах може раптом почати двоїтися або з’являється відчуття туману. Порушення зору при діабеті викликаються розладом функції сітківки ока через збільшення цукру в крові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *