4 Травня, 2024
Як потрібно зберігати часник, щоб запобігти його висиханню та проростанню

Як потрібно зберігати часник, щоб запобігти його висиханню та проростанню

Часник, що висаджувався під зиму, необхідно збирати наприкінці липня. А часник, що висаджувався весною, слід викопувати наприкінці серпня.

Викопують часник при сухій та теплій погоді. Голівки необхідно очистити від землі та залишити їх на ділянці на 5 днів, щоб вони просохли. Для просушування можна часник розкласти на горищі, яке добре провітрюється. Коли він висохне, за допомогою секатора потрібно відрізати корені на відстані 3 мм від голівки. Також відрізається частина стебла, щоб його довжина не перевищувала 10 сантиметрів.

Підготовка до тривалого зберігання

Щоб часник довго зберігався, необхідно провести попередню підготовку:

  • корінці слід обпалити, щоб вони не проростали;
  • голівки часнику слід обробити наступним засобом: 0,5 літра будь-якої олії потрібно жарити 2 години на вогні, після чого додати 10 крапель йоду. Далі цим засобом обробляється часник, після чого його слід висушити на сонці.

Ці процедури є профілактичними. Вони необхідні, коли часник викопувався у вологу погоду, або був недостатньо висушений.

Як зберігати часник

Озимий часник потрібно зберігати при температурі 1-3 градуси. Яровий часник рекомендується зберігати в теплих приміщеннях, де температура становить 16-20 градусів.

Сітки та коси

Зберігання часнику можна організувати декількома способами. Часто господині плетуть з нього коси та розвішують їх під стелею. Також голівки часнику можна помістити в овочеву сітку, яку також можна підвісити під стелею. Періодично слід перевіряти сітку та коси на наявність зіпсованого часнику.

Стерильні банки

Зберігати часник можна у звичайних банках зі скла. При цьому банки необхідно простерилізувати та висушити.

Лушпиння цибулі

Часник можна покласти у картонні коробки в декілька шарів. Між шарами часнику вкладається лушпиння цибулі. Далі коробку слід щільно закрити та помістити її на шафу.

Харчова плівка

Голівки можна обгорнути харчовою плівкою у два шари.

Сіль

Одним з найбільш ефективних засобів зберігання часнику вважається використання солі. Якщо у сіль покласти голівки, то вони в якісному стані будуть зберігатися до весни. Для цього потрібно взяти миску та покласти в неї часник. При цьому на дні миски та зверху часнику потрібно посипати шари солі товщиною 3 сантиметри.

Борошно

При використанні борошна для зберігання часнику воно буде вбирати у себе зайву вологу. Для цього потрібно взяти окрему ємність та насипати шар пшеничного борошна. Потім кожну голівку часнику слід також обкатати у борошні та покласти у цю ємність. Зверху також насипається ще один шар борошна, після чого ємність закривається кришкою.

Деревний попіл

Потрібно взяти коробку з картону та на дно насипати шар деревного попелу товщиною 2 сантиметри. Потім по черзі вкладаються шари часнику та попелу. Повторювати цю процедуру слід доти, доки часник не заповнить усю коробку. Зверху кладеться товстий шар попелу, після чого коробку слід міцно закрити.

Парафін

В миску слід покласти парафін, після чого розтопити його на водяній бані до рідкого стану. Потім необхідно занурити в парафін голівки часнику. Через деякий час парафін застигне та утворить на поверхні голівки захисну плівку, завдяки чому часник не буде псуватися.

Мішок зі тканини

Для зберігання часнику підійде полотняний мішок. Спочатку потрібно часник кілька хвилин потримати в розчині солі та висушити. Потім голівки слід покласти у мішок на зберігання. Зав’язувати мішок нема потреби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *