Досвідчена господиня знає: зробити страву ще смачнішою та ароматнішою можна за допомогою приправ.
Однак це ще не все. Завдяки корисним властивостям деяких рослин, їх варто вживати в їжу потроху, але регулярно. Навіть дрібка простих приправ допомагає зміцнити імунну систему, зменшити запалення, очистити організм від шлаків і токсинів і навіть схуднути. Прочитай про найпоширеніші спеції, які, напевно, є у тебе на кухні, і сміливо додавай їх в улюблені страви!
1. Орегано (Материнка)
Без орегано просто неможливо уявити собі італійську кухню. Однак, крім свого неповторного смаку, ця приправа має ще й унікальні цілющі властивості.
Корисні властивості:
- заспокоює нервову систему;
- має високу антибактеріальну активність;
- нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту;
- підсилює перистальтику кишківника;
- має жовчогінну та сечогінну дію;
- зміцнює імунітет;
- діє, як сильний потогінний і відхаркувальний засіб при бронхітах і бронхіальній астмі.
Куди додавати:
- яєчня
- овочеві супи
- піца
- приправи для салатів
- соуси
- другі страви
2. Розмарин
У давнину рослину вважали символом достатку, процвітання і довголіття. Навіть зараз у деяких країнах збереглася традиція дарувати гілочку розмарину молодятам, як символ щастя і процвітання.
Корисні властивості:
- знімає стрес і нервову напругу;
- тонізує організм при загальному виснаженні;
- підсилює потенцію;
- лікує застудні захворювання;
- має протизапальні, тонізуючі, ранозагоювальні, жовчогінні, антидепресивні, антиоксидантні властивості.
Куди додавати:
- м’ясні страви
- рибні страви
- маринади
- трав’яні чаї
3. Чебрець
Дуже корисна рослина, яка за антиоксидантною активністю прирівнюється до вітаміну Е.
Корисні властивості:
- має потогінну, протизапальну та протимікробну дію;
- зміцнює імунітет;
- підвищує працездатність;
- запобігає розвитку простатиту;
- усуває статеву слабкість.
Куди додавати:
- салати
- супи
- тушковані страви
- всі страви з яєць
- соуси
4. Куркума
Це рослина сімейства імбирних, її корисні властивості складно переоцінити. Згідно з останніми даними, куркумін, який входить до складу приправи, допомагає пригнічувати ракові клітини.
Корисні властивості:
- очищає організм;
- позитивно впливає на травлення;
- знімає запалення;
- має детоксикаційні та жовчогінні властивості;
- вважається потужним антиоксидантом;
- покращує стан шкіри;
- відновлює захисні сили організму;
- використовується при схудненні.
Куди додавати:
- супи
- рагу
- рис
- плов
5. Шавлія
Приправа, яка відмінно допомагає впоратися із застудою і болем у горлі.
Корисні властивості:
- очищає кишківник;
- виводить токсини та шлаки;
- сприяє схудненню;
- має антиоксидантні властивості;
- зміцнює імунітет;
- допомагає в лікуванні кашлю і нежитю.
Куди додавати:
- смажені та тушковані овочі
- м’ясні страви
- рибні страви
- соуси
- супи
- рагу
Перевір, чи є у тебе вдома приправи, які безсумнівно зміцнять твоє здоров’я і захистять тебе від застудних захворювань у холодну пору року.
Інформація призначена тільки для ознайомлювальних і освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Даний матеріал не має науково доведеної лікувальної дії. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть у вас виникнути про стан здоров’я.
Сподобалось? Поділись статтею 🙂