2 Травня, 2024
Якість сну прямо пов’язане з позою.Як не прокидатися розбитим при шийному остеохондрозі

Якість сну прямо пов’язане з позою.Як не прокидатися розбитим при шийному остеохондрозі

Якість сну прямо пов’язане з позою, яку несвідомо приймає тіло людини уві сні. Вона зумовлює напругу м’язів, постачання органів в результаті кровотоку і повноцінне дихання. Поряд з тим, скільки годин ми спимо, не менш важливу роль відіграє те, яким чином ми спимо. В якій позі переважно ніжитися в обіймах Морфея?

Как не просыпаться разбитым при шейном остеохондрозе

Якість сну (тобто повноцінного нічного відпочинку) прямо пов’язане з позою, яку несвідомо приймає тіло людини уві сні. Вона зумовлює напругу м’язів, постачання органів в результаті кровотоку і повноцінне дихання. Поряд з тим, скільки годин ми спимо, не менш важливу роль відіграє те, яким чином ми спимо. В якій позі переважно ніжитися в обіймах Морфея?

Положення під час сну і здоров’я

На спині

Спати в даному положенні корисно для м’язів спини (а якщо ви примудрилися заснути з руками, паралельно тулубу, і для шиї теж), для хребетного. Плюс до всього, сон на спині, не в приклад іншим позам, не викликає виникнення зморшок.

Витратою подібної пози виступає хропіння. Під час сну на спині мову може западати на дихальні шляхи, ускладнюючи дихання, це і провокує небажане нічне явище.

На боці

Зазначене положення під час сну — найбільш улюблене. Тут можуть бути різні варіації: поза ембріона або витягнувшись «в струнку» всім тілом. Подібна поза не провокує болі в спині і шиї, не сприяє явищу хропіння. Плюс до всього, сон на лівому боці покращує кровообіг, що позитивно відбивається на функціях серця.

Недоліки сну на боці: заважає глибокому диханню і має ймовірність тиску на такі внутрішні органи, як печінка, жовчний міхур і ін.

Как не просыпаться разбитым при шейном остеохондрозе

На животі

Зазначене положення тіла під час сну викликає найбільше розбіжностей у фахівців. Безумовно, в цій позі відсутня хропіння і апное (припинення процесу вентиляції легенів на термін більше ніж 10 сек.).

Негативні наслідки: хребетний стовп під час сну на животі позбавлений опори, а неминучий поворот шиї в сторону провокує біль в області шиї і спини. Крім того, дана поза сну стимулює утворення зморшок на обличчі.

Повноцінний сон і остеохондроз

Багато людей перебувають в омані, що не важливо, яке саме у вас положення тіла уві сні, в будь-якому випадку хребетний стовп розслаблюється і відпочиває. Але це не так. Грамотно обладнане місце нічного відпочинку і правильне положення тіла є своєрідною профілактикою шийного остеохондрозу (ШО).

Симптоми ШО

Шийний відділ хребта має 7 дисків, які забезпечують вільний рух голови. Зазначена зона тіла має досить слабкі м’язи і паралельно піддається стабільною навантаженні. В результаті мають місце травми, порушення, формування ШО.

ШО — це захворювання, яке розвивається в секторі хребта і має больові прояви. У процесі впливу остеохондрозу виникає дегенеративно-дистрофічний процес дисків між хребцями.

Как не просыпаться разбитым при шейном остеохондрозе

Сигнали ШО:

  • Головні болі.
  • Погіршення зорових функцій.
  • Швидке руйнування емалі зубів.
  • Хропіння в нічний час.
  • погіршення слуху.
  • Часте переднепритомний стан.
  • запаморочення.
  • Порушена координація рухів.
  • Слабкість в зоні рук.
  • Почуття холоду / оніміння кінцівок.

Як рекомендується спати, якщо у вас ШО

Щоб хребетна мускулатура належним чином розслаблялася, важливо укладатися на бік. Ще не забороняється спати на спині / животі. Якщо людина має звичку спати на боці і не може змінити цю звичку, а завдати шкоди хребту не хоче, тоді можна використовувати ортопедичні матраци. В іншому випадку є ризик викривлення.

Сон на животі дає можливість хребту розслабитися, так як він не відчуває тиск внутрішніх органів. Але, в даному випадку, шийний відділ перебуває в напруженому стані, що послужить фактором дискомфорту і почуття втоми після пробудження. Коли голова повернута набік, зв’язки розтягуються, а це веде до напруги позвонкового сегмента, і хребці в зоні шиї не мають можливості розслабитися. З цієї причини, якщо є остеохондроз, приймати зазначену позу не бажано.

При цьому захворюванні настійно рекомендується спати на спині, тому що так можна отримати анатомічне розслаблення в області хребетного стовпа.

Как не просыпаться разбитым при шейном остеохондрозе

Як вибрати матрац при ШО

Щоб не піддавати хребет ймовірного викривлення, доцільно підібрати необхідну спальну поверхню.

Якщо матрац виявиться надмірно м’яким, тіло стане «провалюватися» в поглиблення, що виникло під тиском, що спровокує викривлення хребетних вигинів. Одночасно поверхня не повинна бути вкрай жорсткою, щоб не завдати шкоди області хребетного стовпа.

Якщо лежати на боці, плече стане впирається в тверду поверхню, одночасно поперек і грудний відділ утворюють S — подібну конфігурацію. Ідеальною версією для пацієнтів з ШО послужать матраци полужесткой категорії з ортопедичним дією.

Вибираємо подушку

Подушка також визначає якість нічного сну. Не можна зовсім відмовлятися від подушки ось чому: м’язи шийного відділу всю ніч перебувають у напрузі, тому що голова займає як би «зависла» положення. Якщо у вас ШО, не варто вибирати м’яку подушку, адже в такому випадку посилюється напруга на зону шиї. Оптимальним варіантом буде напівжорстке спальне виріб.

Звичку спати в певній позі викорінити практично неможливо. Вона виробляється з дитячих років і здається нам максимально зручною і єдино можливою. До того ж, засинаючи, ми звільняємося від впливу розумних доводів і приймаємо максимально комфортне для себе положення. Але, з метою профілактики цілого ряду проблем зі здоров’ям (зокрема, виникнення і розвитку остеохондрозу) можна подбати про грамотно організованому спальному місці. Це допоможе уникнути неприємних симптомів після пробудження і зробить ваш нічний відпочинок максимально повноцінним.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *